Работещи в Българската агенция по безопасност на храните настояват с протест за увеличаване на бюджета. Те искат необходимите средства за разходите им за следващата 2020 г. да бъдат в размер на 105 млн. лева. Това посочват в декларация, разпространена от пресцентъра на КТ "Подкрепа".

Специалистите отдавна алармират, че отпуснатите от хазната пари не достигат дори за ветеринарни специалисти. 

Експертите са се събрали на протест на площад "Независимост". Протестният митинг се организира от Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" към "Подкрепа".

Специалистите отдавна алармират, че отпуснатите от хазната пари не достигат дори за ветеринарни специалисти.

Снимка: БТА

"Ние - работещите в Българска агенция по безопасност на храните, за пореден път настояваме най-после да бъде решен въпросът с цикличното недофинансиране на бюджета на БАБХ, което съществува от нейното създаване до момента.

Напомняме, че прословутата реформа в сектора се състоеше в прехвърляне на безброй отговорности на Агенцията, без те да бъдат придружени със съответно финансиране, което да може да гарантира реалното изпълнение на задълженията! ", се заявява в декларацията на протестиращите до народните представители и до министър-председателя.

Преди дни директорът професор Паскал Желязков каза, че има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри.

Снимка: БТА

Преди дни директорът професор Паскал Желязков каза, че има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри.

В същото време работните заплати са с около двеста лева под средната за страната.

Мотото на протеста тази година е: "Достойни заплатите условия на труд", каза пред журналисти Анелия Иванова - председател на федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа".

"За да има качествени храни и то безопасни, тези хора са принудени да работят при тези ниски заплати. И не само, че те си изпълняват служебните задължения, защото тук не е цялата агенция. Това, което се внушава, че ние искаме да вземем главата на министъра на земеделието или на директора на храните, няма такова нещо. Ние сме тук, за да застанем зад министъра на земеделието с бюджета, който е поискал. Първият етап на бюджетната процедура", каза Иванова. 

По думите й тогава министърът на земеделието е поискал повече пари напълно основателно.

"Искаме министърът на финансите да си поправи това предложението. Ние тази процедура я вървим от 2015 г. Проблемите и дефицитите са от тогава. Бюджетът за храните стартира всяка година на минус. Лошото е, че не са съгласни да намерят едни 40 милиона, които да бъдат дадени за рестарт на системата: анализ, заплати и т.н. Хората в тази агенция бранят здравето на нас и на европейските граждани. Настояваваме за целеви средства за агенцията в отделен ред в бюджета на министерството това е основният аргумент, който ще седим до последно", добави още Иванова.