Служители на РЗИ от цялата страна излязоха на протест в обедната си почивка. Настояванията на протестиращите са за увеличение на заплатите, както са договорени по Отраслов колективен трудов договор, съобщи по-рано председателят на Медицинска федерация "Подкрепа" Соня Върбанова, цитирана от БТА.

Ако този 30-минутен протест не даде резултат, има готовност и за по-сериозни демонстрации, обясниха служителите на здравните инспекции.

В столицата представителите на РЗИ държаха листчета с надпис "Национален протест на служителите на РЗИ за достойно заплащане на труда ни!".

Подкрепяме протеста заради несправедливото заплащане и възнаграждение, което получават всички служители в РЗИ-тата в цяла България, каза пред журналисти една от протестиращите служителки и посочи, че работата е много, а възнаграждението - ниско.

Протест на служителите от РЗИ се провежда и в други градове на страната.

Пред журналисти синдикалният представител на служителите в Благоевград Валентина Георгиева каза, че предвид инфлацията, работещите в здравната инспекция са поставени "в позиция на оцеляващи". По думите ѝ средната заплата в РЗИ - Благоевград е около 1000 лева, като има служители, чието нетно възнаграждение е около или малко над минималната работна заплата.

Последното увеличение на заплатите е било в края на 2020 г., казаха протестиращите. По време на пандемията от COVID-19 са получавали допълнителни средства, "но те бяха многократно изработени от нас", каза Валентина Георгиева, цитирана от БТА.

С 20 години стаж заплатата ми е 1064 лева, защото имам и извънреден труд, каза инспекторът в РЗИ - Благоевград Надя Гогова, която показа пред журналисти фиша от последната си заплата. Негодуванието е свързано с това дали заслужаваме да бъдем възнаградени достойно или не, посочи Бианка Равначка - началник на отдел в здравната инспекция в областния център.

Снимка: БТА

Валентина Георгиева каза, че ниските доходи са причина и все по-малко квалифицирани млади хора да проявяват интерес към работа в здравните инспекции. "Намаляват кадрите с медицинско образование в здравната инспекция и тези, които са на работа са в предпенсионна и пенсионна възраст, даже се наложи връщането на пенсионирани хора, защото нямаме квалифицирани кадри, които да работят за тази заплата.", посочи Георгиева.

Валентина Георгиева посочи, че до момента не са получили отговор на изпратените от тях искания, затова прибягват до протестни действия. Днешният протест бе подкрепен от всички служители, които са на работа, допълни тя.

Снимка: БТА

Служители на Регионалната здравна инспекция в Разград също изразиха подкрепата си и се присъединиха към националния протест на служителите на РЗИ по места. По време на обедната си почивка те се събраха пред сградата на ведомството, за да изразят възмущението си от ниските възнаграждения.

Снимка: БТА

"Недоволството ни е изразено от това, че през последните години заплатите на работещите в здравните инспекции са най-ниски за разлика от други държавни администрации", каза зам.-директорът на РЗИ-Разград д-р Анатолий Стойнов.

Той посочи, че въпреки положените усилия от служителите не само по време на пандемията, а и през останалото време, трудът им е останал недооценен.

"Правим го и с идеята за в бъдеще да има хора, които да работят в тази институция. Въпреки обявените конкурси за работни места в регионалните институции, желаещите да участват са малко, заради заплатата", коментира д-р Стойнов, цитиран от БТА.

Той обясни, че в разградската инспекция работят около 48 души. До запълване на пълния щат от 50 места не може да се стигне, тези в пенсионна възраст напускат, а новопостъпващи няма. Зам.-директорът на РЗИ-Разград изрази надежда исканията им да бъдат чути от управляващите.

Д-р Стойнов посочи, че служители на здравното ведомство ще работят днес, носейки ленти с надпис "Символичен протест".

"Ще бъдем на работните си места, за да няма сътресение с гражданите. Независимо че пандемията намаля, при нас работата не спира, потокът от хора е постоянен", допълни д-р Анатолий Стойнов.

Между 12:00 и 12:30 часа около половината от персонала на инспекцията в Плевен излезе пред входа на сградата на мълчалив протест с лентички "За достойно заплащане!".

Снимка: БТА

Преслава Нинова - инспектор, посочи, че ще настояват докрай за вдигане на възнагражденията и премахване на натрупаните диспропорции.

"Нашите заплати се движат около минималните. Ние считаме за "късмет" като вдигнат минималните възнаграждения, защото вдигат и нашите", отбеляза тя и допълни, че е от 20 години е в инспекцията, но в днешно време положението е станало много тежко, защото инфлацията е висока, а доходите им са останали ниски.

Снимка: БТА

"В други сфери научаваме, че има увеличение на заплатите на държавни служители, а при нас няма - не знаем защо. Писахме писма до министерството, но не ни отговарят", каза тя. Според нея най-вероятно ще се стигне до протест пред сградата на Министерството на здравеопазването в София, добавя БТА.

Част от плевенските недоволни специалисти, заявиха пред БТА, че "не могат повече да живеят с месечни доходи, които са много под 1000 лева".

Снимка: БТА

"С последното увеличение, с което Министерството на здравеопазването увеличиха своите заплати и тези в лечебните заведения, ние бяхме неглижирани.

Няма да се откажем от нашите искания и, ако не бъдем чути, няма да спрем да протестираме, докато не ни обърнат внимание", каза една от протестиращите в Силистра, цитирана от БТА.

Здравните инспектори в Силистра споделиха, че последното увеличение на заплатите им е било през 2020 г. Те казаха още, че не са усетили подкрепа от местното ръководство на инспекцията и не са получили никаква помощ при опита си да създадат синдикална организация преди две години.

Д-р Чавдар Манов, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Враца посочи, че неадекватното заплащане води до текучество и демотивира млади лекари да търсят професионална реализация в системата на здравните инспекции. От 27 лекари преди време сега във врачанската здравна инспекция работят седем и повечето от тях са над 50-годишна възраст, допълни той. Лекар с две специалности получава тук под 1500 лева, каза още той, като отбеляза, че заплатите на другите служители са още по-ниски.

Здравните инспектори във Враца, издигнали плакат "Искаме достойно заплащане за труда ни", заявиха, че са готови да продължат протестните си действия, ако не получат бърз отговор на исканията си, добавя БТА.

Близо 50 служители на Регионалната здравна инспекция в Ямбол излязоха днес на символичен протест пред сградата на инспекцията. Недоволството е провокирано от ниското заплащане на труда, казаха протестиращите.

"Исканията ни са за поне 20 процента увеличение на заплатите, на фона на увеличаващата се инфлация. Ако не бъдат удовлетворени, предстои ефективен протест пред Министерството на здравеопазването. Средната основна заплата на работещите в здравните инспекции в момента е около 1100 лева. Последното увеличение беше през 2020 година", каза Донка Желева, юрисконсулт на РЗИ - Ямбол.

По думите ѝ заплатите са едни от най-ниските в бюджетната сфера. След края на извънредната COVID-19 епидемична обстановка е спряна и добавката от 1000 лева на месец. Друг проблем е натовареността на служителите и недостигът на кадри, поради ниското заплащане, отбеляза още тя.

"През 2022 г. служителите на регионалните здравни инспекции у нас не получиха никакво увеличение на заплатите, за разлика от други държавни структури", каза Желева. Тя допълни, че това е неглижиране на положените усилия на служителите на РЗИ за справяне с пандемията.

"Не искаме много, не сме алчни. Искаме да се сещат за нас, не само когато действително имат нужда. Нека се сещат през цялото време, както се сещат за учителите", каза Маргарита Статева, която работи в РЗИ от 1984 г. Тя посочи, че като контролен орган често се сблъскват с агресия и заплахи по време на работа, което води до напускане на младите кадри, добавя БТА.