В офисите на Google по целия свят днес се провежда безпрецедентна поредица от прекъсвания на работа в защита на жените в компанията, съобщи BBC. Стотици служители на Google напускат временно работните си места.

Служителите настояват за някои ключови промени в начина, по който се разглеждат обвиненията в сексуален тормоз, призовават и за прекратяване на принудителния помирителен арбитраж, което би позволило на жертвите да заведат дела.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичаи заяви на служителите си, че подкрепя правото им да предприемат действия.

"Разбирам гнева и разочарованието, които мнозина от вас изпитват", каза той в електронно писмо до всички служители.

"Усещам го и съм напълно ангажиран да постигна напредък по проблем, нерешен твърде дълго в нашето общество ... и да, и тук в Google", изтъкна Пичаи.

Сундар Пичаи: Усещам го и съм напълно ангажиран да постигна напредък в решаването на проблема

Снимка: AP/БТА

Искрата в компанията се запали през последната седмица, откакто се разбра, че високопоставен служител получил $90 млн. при напускане на фирмата, въпреки че Google прие за "достоверно" твърдението срещу него за сексуален тормоз.

Въпросният директор - Анди Рубин, известен като "създател" на мобилната операционна система Android, отхвърля обвиненията.

Анди Рубин - сниман на форум през 2011 г.

Снимка: AP/БТА

Във вторник друг високопоставен служител, този път от изследователския екип на Google X, също подаде оставка. За Ричард ДеВол се твърди, че се е "доближил нежелано близо" до жена, която наскоро била интервюирана за работа, при която е щяла да бъде подчинена на въпросния директор.

ДеВол не коментира ситуацията след като напусна, но по-рано определи случилото се като "грешка в преценката".

Поне 48 други служители са били уволнени за сексуален тормоз, без да получат обезщетения (за уволнението), каза Пичаи, цитиран от BBC.

Служителите, които се включват в стачната кампания днес, оставят на бюрата си следното послание, написано на бележка: "Не съм на бюрото си, защото излизам заедно с други служители на Google и партньори, за да протестираме срещу сексуалния тормоз, неправомерното поведение, липсата на прозрачност и заради култура на работното място, която не е еднаква за всички."

Поставят се и формални искания към ръководството на Google:

  • Прекратяване на принудителния арбитраж в случаи на тормоз и дискриминация за всички настоящи и бъдещи служители;
  • Поемане на ангажимент за премахване на неравенството в заплащането и възможностите за изява;
  • Изготвяне на доклад за сексуалния тормоз и публикуването му;
  • Установяване на ясен и унифициран процес за безопасно подаване на анонимни сигнали за сексуално неправомерно поведение;
  • Издигане на главния служител по политиките срещу дискриминацията до позиция, на която да отговаря директно пред главния изпълнителен директор и да отправя, също така директно, препоръки до Съвета на директорите;
  • Назначаване на представител на служителите в борда.

Служителите са представили конструктивни идеи за това как можем да подобрим нашата работа занапред, отбеляза Сундар Пичаи в изявление в сряда вечерта. Ще имаме предвид тази обратна връзка, за да можем да превърнем идеите в действие.