Словашкият външен министър Иван Корчок изрази днес възмущението си от видеозапис, показващ как белгийски полицаи затискат словашки гражданин, който по-късно умира, предаде ДПА.

"Също както цялото словашко общество съм шокиран от видеозаписа, разпространен от белгийските медии и от бруталността, с която белгийските полицаи са се отнесли към нашия гражданин Йозеф Хованец ", заяви министърът по време на среща с германския си колега Хайко Маас в Братислава.

Починалият словак е бил арестуван на летището в Шарльороа през 2018 г., според информация на медиите.

Когато бил затворен в килията, 38-годишният мъж започнал да блъска главата си в решетките, докато лицето му се обляло в кръв, показват видеозаписи, изтекли в медиите.

След като действията на арестанта са оценени като агресивни, в килията влизат шестима полицаи. Петима от тях обездвижват задържания на леглото с вързани ръце зад гърба и оковани крака, а шестата полицайка прави жеста на хитлеристки поздрав.

Кадър: VRT

Хованец е реанимиран, но изпада в кома и умира на следващия ден.

Аутопсията показва, че в организма на мъжа няма следи от наркотици, които да са предизвикали подобно поведение.

Министър Корчок изрази удовлетворение, че полицайката, която прави жеста с хитлеристкия поздрав, вчера е била отстранена от работа, и благодари на белгийските медии, разкрили случая.