Целта е укрепване и поддържане на жизнеността на вековното дърво.

Санитарната резитба на дървотo е належаща, защото стъблото е изгнило отвътре, а клоните му може да го разцепят на две, коментираха специалистите от Лесотехническия. Освен това предстои то да бъде инжектирано за трети път срещу т.нар. „Холандска болест“, съобщи БНР.

"Ще използваме за трети път този фунгицид, за да приключим вегетацията да се подготви за зимата. Кастренето е с идея да е намали масата, която има, за да може при сняг да издържи на тежестта или ако има ветрове, да се намали короната и по този начин дървото да е по-устойчиво", коментира екологът Рашид Рашид.

Предвидено е лесотехниците да отворят всички хралупи в дървото, да наторят почвата, като тази процедура ще бъде повторена и на пролет.

Към община Сливен предстои да бъде дадено предписание за укрепване на по-развитата част от дървото, която поради тежестта си има опасност да падне върху пешеходната зона.

Старият бряст бе обявен през март 2014 г.  в Брюксел за победител в конкурса "Европейско дърво на годината"  със  77 526 гласа. На церемония в Европейския парламент бе връчена наградата на сливенското дърво, като на второ и трето място останаха Унгария и Полша съответно с 36 768 и 16 768 гласа.

Сливенското дърво представи страната ни в европейския конкурс, след като спечели националната надпревара „Дърво с корен”.

Хилядолетното дърво е символ на града, то е основен елемент в герба на Сливен.