Иван Христов отивал с детето си към земеделски имот в северната част на Казанлък, когато видял как два питбула нападат 80-годишната баба Христина и започват да я хапят.

Мъжът се притекъл на помощ, но също е нахапан, като едно от кучетата разкъсало бедрената му артерия. Само бързата реакция на пристигналите на място полицаи и екип на Спешна помощ са спасили живота му, съобщи казанлъшката "Прес ТВ".

Вижте снимки>>>

Той и възрастната жена, която е с рани по лицето, ръцете и крака, са откарани в болницата. Детето се е отървало без наранявания, но е в шок.

Ако имаше каишка, щях да го хвана за каишката, щеше да ми нахапе китката, но не и гърдите, не и бедрото, не и лицето на жената. Явно така са обучени вече - като видят човек да го възприемат като мишена. Собственикът обърна гръб и започна да бяга”, разказва пострадалият Иван пред Нова телевизия.

Лекарите в болницата в Казанлък са възмутени от факта, че това е поредният подобен инцидент.

Това е безобразие, граничещо с цинизъм. Тези кучета трябва да са в приют, да бъдат евтаназирани”, коментира д-р Росен Джукелов.

Хора, които имат земеделски имоти в края на града, твърдят, че са подали не една жалба заради агресивните кучета, но нито полицията, нито общината са взели мерки срещу кучетата или собственика им.

По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че собственикът на питбулите е установен и задържан. Той е на 24 години и ще остане в ареста за 24 часа. Срещу него образувано досъдебно производство.

Осъдиха община за нахапано от питбул дете

Окръжният съд в Сливен осъди общината да изплати 5000 лева обезщетение на майката на малко момиченце, нахапано от питбул на детска площадка през 2015 г.

Инцидентът стана на 25 април м.г., когато бащата на малката Кари (1 г. и 5 м.) - Добромир Атанасов, я извежда на детска площадка в сливенския квартал "Ново село". Момиченцето си играе, когато оставен без надзор и без намордник питбул я напада и захапва за гърба.

Детето е откарано в сливенската болница с травматични увреждания. Поставена му е ваксина против бяс и му е назначено 10-дневно лечение. Тежкият емоционален шок от преживяното обаче дава отражение. Кари станала неспокойна, вечер не можела да спи или се стряскала насън.

Според заключението на вещите лица, момиченцето е получило временно разстройство на здравето, неопасно за живота. Два дни след ужасяващия инцидент питбулът е бил евтаназиран от частна фирма.

По данни на полицията, кучето е било изведено на разходка не от собственика, а от негов познат. Той бил глобен.

Родителите на Кари обаче завеждат дело. Когато процесът започва, не са открити доказателства, че озверелият питбул е имал собственик. Дори в документите за евтаназията на кучето е било отбелязано, че няма стопанин.

В този случай законът вменява отговорността на общината, тъй като възложител тя е длъжна да контролира частната фирма как извършва поверените й дейности - да залавя и обезврежда опасните бездомни кучета.

През януари т.г. Районният съд в Сливен е уважил предявения от майката иск срещу местната администрация за обезщетение, но присъденото обезщетение е наполовина на посоченото в исковата молба.

"Съобразявайки характера на причиненото на детето травматично увреждане, което представлява лека телесна повреда, търпените болки и преживения стрес, съдът намира, че справедлива репарация за претърпените болки и страдания представлява сумата 2500 лева", пише в решението на районните магистрати.

Майката обаче обжалва пред Окръжния съд. Магистратите постановяват, че искът й е допустим и присъждат пълното обезщетение в размер на 5000 лева. Парите трябва да бъдат изплатени от Община Сливен.

Решението на окръжните съдии е окончателно.