Здравният министър Стойчо Кацаров си постави бустерна доза от ваксината на Пфайзер, след като през юни се имунизира с еднодозовата Янсен. Освен това той е и преболедувал COVID-19. 

"Това е призив към хората да се ваксинират. Една година по-късно, когато в света са поставени над 7 млрд. дози - няма никакво съмнение в безопасността на тези ваксини, тъй като случаите на странични реакции са по-малко от един на милион. Няма никакво съмнение в ефективността им. Ваксината е доказала както безопасността си, така и ефективността си. Ако някой е имал съмнения, включително здравословни, вече няма никакво основание да се съмнява", коментира Кацаров. 

"Всеки 16-и човек, влязъл в болница с COVID у нас, умира. Ваксината ви гарантира, че дори да се заразите, със сигурност няма да умрете от коронавируса", подчерта той.

Той отново каза, че вече излизаме от поредната вълна на коронавируса, но по думите му разхлабване на мерките няма да има: "Макар, че тенденцията е обърната, се очаква нова разновидност на вируса и е много рисково да се променят сегашните мерки, освен това те се доказаха, че работят". По думите му Омикрон "може да дойде всеки момент".

"Всички досегашни варианти на вируса не ни подминаха. Няма причина да си мислим, че този ще ни подмине. Това е естеството на тази епидемия и на начина ѝ на разпространение. Мисля, че като организация са предприети всички необходими мерки", увери министърът пред камерата на NOVA.  

"Много хора казваха, че българите не сме европейци, че за това не се ваксинираме, но реакцията на българите след въвеждането на зеления сертификат, това, че хората го приеха и го спазват, показва, че всъщност не сме толкова лоши, че ако по подходящ начин се представи дадено нещо и то се възприеме от хората, те се държат като европейци, като модерни хора", каза още здравният министър.