Българският лекарски съюз (БЛС) отново настоява за работещ механизъм за защита на медиците на работното им място. Това се посочва в позиция на съсловната организация по повод нападение над д-р Андрей Стоянов. Лекарят бил нападнат докато изпълнявал професионалните си задължения.

 

На 15 май, в Бургас маскиран стрелец влязъл в кабинета на д-р Стоянов и открил огън с газов пистолет, произвеждайки няколко изстрела. По това време д-р Стоянов е обгрижвал пациент, но за щастие никой не е пострадал.

От съсловната организация настояват и за бързо прилагане на закона, както и налагане на ефективни присъди. Институциите да бъдат максимално строги и безкомпромисни, както и да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства, се допълва още в позицията на БЛС.

"Докога ще търпим да ни обиждат, бият, а сега и да стрелят срещу нас????

Многократно сме осъждали всяка форма на агресия и сме заявявали, че е необходим работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Българските лекари настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства.", заявяват от Българския лекарски съюз.