Продължават ограниченията в движението по автомагистралите "Тракия" и "Струма", както и през Прохода на Републиката, след като по-рано представители на властта и на протестиращите постигнаха споразумение, което обаче в момента се обсъжда от депутатите в Народното събрание.

Товарните автомобили, пътуващи от ГКПП "Капитан Андреево" в посока към Русе - "Дунав мост" или обратно, биват пренасочвани през пътя Харманли-Тополовград-Елхово-Ямбол, както и през Ришки проход, съобщават от МВР.

Обходът за леките коли е през Шипченски и Котленски проход.

На територията на Хасковска област е блокирано движението по пътя в района на с. Княжево. Обходният маршрут за леките коли е през Княжево - Радовец - Пъстрогор - Свиленград, а за камиони над 12 т: Свиленград - АМ "Марица" - АМ "Тракия" - пътен възел Чирпан - Ракитница - Стара Загора и обратно.

Ограничено е и движението по пътя в района на с. Главан, и в двете посоки. Изграден е обходен по пътя с. Полски Градец - Тополовград - Харманли и обратно.

Междувременно протестиращите енергетици от ТЕЦ "Бобов дол", миньорите от "Открит въгледобив", както и групата от "Топлофикация - Перник", която за втори ден е на блокадата на пътен възел "Бинека", не крият, че търпението им вече се изчерпва, слушайки по устройствата и социалните мрежи разправиите и "номерата" в парламентарната зала при дебатите по постигнатото споразумение вчера.

Чуват се предложения и закани протестът да се пренесе в София - в понеделник, в "триъгълника на властта", предава БНР.

Протестиращите от сутринта не губят бойкия си дух, дори напротив - непрекъснато се играят хора на асфалта, а в паузите се коментира споразумението, което се чете дума по дума, казва синдикалистът Йорданка Германова:

"Ще стоим тук до момента, докато нямаме решение на парламента. Ако се наложи и нощем, ние вече имаме опит. Все има дежурни, които в 7.00 часа ще излязат от работа, идват третата смяна и застават тук заедно с нас".

Някои вече губят търпение, сипят се и закани - миньор от мините в Перник:

"Има и група от Перник, втори ден, от Топлофикация и от мината. С частни коли сме тук и утре пак ще дойдем, и вдругиден ще дойдем, ако се налага".

А организаторите вече правят разчети за нощната смята на протеста на аутобана.

Няколко часа вчера премиерът Николай Денков, министри и депутати разговаряха в сградата на парламента с представители на протестиращите миньори и енергетици. След срещата стана ясно, че е било подписано споразумение от основните участници в дискусията. В Министерския съвет днес премиерът се срещна и с представители на работодателските организации.