Синдикалната федерация на служителите в МВР поиска да се провери конструктивната безопасност на новите пожарни автомобили. Инцидентът в края на миналата седмица в Пловдивско, при който загина огнеборец, е четвъртият само за година и половина, при който пожарна се преобръща. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" отговориха, че автомобилите отговорят на националния и европейските стандарти, а разследването ще установи точната причина за инцидента.

Синдикатът обаче иска да се изясни дали от водата в цистерната се измества опасно центърът на тежестта на пожарните по време на движение и при влизане в завой. Настояват още да се провери качеството на изработката на надстройката, както и на самото оборудване.

"Държим на едно всеобхватно, професионално, коректно разследване, възложено на съответните специалисти в такава област. На експерти, които са запознати с тази материя. Ние не вменяваме вина, ние също не знаем каква е точната причина", коментира пред БНТ Ивайло Димитров, зам.-председател на УС на СФСМВР.

Пожарните като тази, с която стана катастрофата в Пловдивско, са високопроходими и с висок център на тежестта, защото са предназначена за работа в пресечени местности. С тях се гасят горски пожари и горяща тревна растителност. Стойността на един такъв автомобил е над 300 000 евро. В България има 129 такива и откакто са в употреба, до момента са се отзовали на над 31 000 сигнала.

За близо година и половина 4 са катастрофите с обръщане на пожарната кола. При едната тя е била засечена от два други автомобила, във втората вината е в шофьора, който е управлявал с несъобразена скорост. За другите две разследването продължава. У нас в употреба има и втори тип пожарни автомобили - по-ниски и с по-ниско разположена цистерна. Те имат и различно поведение на пътя, устойчивостта им също е различна, а пожарникарите се обучават само на гасене и работа с противопожарното оборудване.

"Шофьорите на пожарни в нашето училище не се обучават на шофиране на пожарен автомобил", каза още Ивайло Димитров.

За да станеш шофьор на пожарна е достатъчно да имаш шофьорска книжка категория С.