Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) се самосезира и извърши проверка по повод изнесена в медиите информация за физическо насилие в дом за възрастни хора в столичния квартал Драгалевци, съобщиха от ведомството. Това е втората инспекция в частната социална услуга през последните 3 месеца.

При първата проверка в началото на август бяха открити редица нарушения, сред които настаняване на психично болни, хора с деменция и здрави възрастни на едно и също място, както и липса на мултидисциплинарни екипи, които да изготвят индивидуални оценки на потребностите и индивидуални планове за подкрепа на потребителите на социалната услуга. За отстраняването им АКСУ даде предписания със срок 30 септември.

При повторната проверка беше установено, че директорът на дома за стари хора не е предприел мерки за тяхното изпълнение, поради което му е наложен акт за административно нарушение на стойност 3000 лв.

Проверката на дома в квартал "Драгалевци" е част от цялостната проверка на качеството на социалните услуги за стари хора и спазването на правата на потребителите, която АКСУ започна през лятото на тази година. До момента са проверени 50 частни домове, като резултатите от тях предстои да бъдат обобщени и анализирани.

Съгласно Закона за социалните услуги всички частни доставчици на социални услуги трябва да бъдат лицензирани до края на 2021 г., за да имат право да извършват своята дейност, припомнят от агенцията.

Брутално: Връзвали с кабели възрастни хора в "дома на ужасите" в Драгалевци

Прокуратурата разследва дома за стари хора в столичния квартал Драгалевци, по сигнал за насилие над 90-годишен мъж. Икономическа полиция също започна проверка. Появиха се и нови разкази на потърпевши на случващото се в дома, съобщава bgonair.

След като 90-годишен мъж беше изписан с хематом и рани от дома за възрастни хора в Драгалевци, изплуваха смразяващи разкази за грижите, които се полагат там. Дядото на Георги също е бил настанен в дома. "Дядо ми почина преди една година. Той изкара доста малко вътре - 40 дни. От него знам, че са ги връзвали вечерно време , за да не падат от леглата", каза внукът на възрастния човек.

Георги разказва, че самият той е виждал да връзват хората, настанени в институцията. "Защото буйстваха. Как са ги връзвали? - С кабели, с подръчни материали, със сезал, с такива неща. Това звучи ужасяващо, аз съм го виждал. То и отвън се вижда. Редовно искат цигари, искат пари", каза още Георги.

Хората, които живеят на улица "Крушова градина", където се намира домът, казват, че от дома редовно се чуват викове за помощ. По думите им в дома е имало и убийство.

"Беше преди 2 или 3 месеца. Дойде криминална полиция, патрулни коли, линейка. Ние се притеснихме какво става, когато видяхме криминалната полиция. С другото сме свикнали. Когато попитахме при полицаите какво се случва, те не ни дадоха информация, но това, което разбрахме е, че се е случило убийство между двама пациенти в дома. Според мен текучеството на катафалки, линейки и патрулни коли е повече, отколкото е нормално. Един път седмично е задължително. Някой път - 2 или 3 пъти. Това го виждаме с очите си, няма как да е друго", каза съседката Христина Йовчева.

На същата улица живее и Таня Димитрова. Нейната майка също е била настанена в дома преди 3 години. Прекарала е там повече от година.

"Трябва да кажа, че те през лятото се чувстваха много добре. През зимата обаче беше недобре, защото седяха в една трапезария. Те полагаха усилия да си взимат лекарствата. Слагаха ги в кроасанчета, за да си ги вземе", каза Димитрова.

Управителят на дома за възрастни хора отказа коментар. Остава уверението ѝ, че зад плътната ограда, която скрива дома, се полагат грижи за т.нар. "потребители". "Когато има нещо, дори ги водя на болница. Близките не се ангажират с това нещо, заради Ковид. Каквото се наложи, дори обикновено изследване - аз ги водя", каза по-рано управителят на институцията Анжела Димитрова .

Освен насилие, прокуратурата разследва и имотни измами, извършени от ръководството на дома за възрастни хора.