В плевенското село Дисевица десетки хора се отзоваха на призива да се помогне с дрехи и обувки на деца от бедни семейства.

Всички започва с призив отправен във Фейсбук, от Слави Михайлов - Председател на УС на Националното сдружение на сираците в България (НССБ).

"Днес посетих с общинския съветник Христослав Михайлов, който реализира коледното тържество на Детска градина "ВИТ" в плевенското село Дисевица, за да доставим радост на децата и им подарихме празнични торбички с лакомства.

За мое огромно съжаление много от децата бяха с доста захабени дрешки и дори по дрехите имаха дупки! Поне десет от тези деца бяха с гумени чехли! Попитах Директорката защо са в такъв вид и отговора й беше - Много от децата в градината са от бедни семейства и градината за тези родители е спасение децата им да са на топло и нахранени!", пише Слави Михайлов.

След този апел стотици хора от цял свят изпращат дарения за децата от Дисевица.

Оказа се, че дете, което мръзне има нужда не от лакомства и играчки, а от топли дрехи, каза Слави Михайлов в предаването "Тази сутрин" по bTV.

По думите му това е причината да се обърне с молба за помощ към хора, които могат да помогнат.

Силяна Велинова, директор на детската градина, обясни че в детското заведение има много добри условия, но децата са от бедни семейства.

"Тези хора нямат работа и много трудно отглеждат децата си", посочи тя. За повечето от тях детската градина е спасение, защото там децата им са на топло и са нахранени.

Пламен Бешков, кмет на селото, обясни, че пристигат пакети с дрехи и обувки от цяла България и от общности извън страната. "Това, което ще остане ще го дарим ние - на други, които са в нужда", обясни кметът.