Акушеро-гинекологичното отделение във видинската болница възстанови дейността си и от 2 декември отново приема пациенти. Това съобщи за БТА директорът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.

Тя представи и лекарския екип, който е сформиран, за да започне работа отделението. Д-р Слави Любенов и д-р Атанасова и до момента работеха в отделението и към тях се присъединяват двама нови акушер-гинеколози - д-р Албена Иванова и д-р Сашо Цветков. От Белоградчик идва д-р Румяна Цонева, която доскоро е работила на половин щат в здравното заведение.

В началото на тази година няколко лекари от Акушер-гинекологичното отделение в МБАЛ " Св.Петка" подадоха молби за напускане и поради невъзможност отделението да функционира, приемът на пациенти бе преустановен, а бъдещите майки се насочваха за раждане в болници в съседните области, припомни д-р Найденова.

Младите лекари дошли във Видин са д-р Албена Иванова, родена във Видин, и днес за завръща в родния град , за да работи в Акушер-гинекологичното отделение на МБАЛ "Света Петка". Колегата й д-р Цветков е от Лом. Седмица вече те са част от екипа каза за БТА д-р Слави Любенов, началник на отделението. Той уточни, че е поел ангажимент, включително пред ръководството на болницата, да направи всичко възможно да бъдат привлечени още специалисти - както лекари, така и акушерки.

Проблем е, че във видинската болница няма неонатология, каза още д-р Любенов.

"Такова отделение има в Монтана, където могат да се грижат и за "рискови" новородени. Ще се опитаме по някакъв начин да решим и този въпрос , но това няма как да стане от днес за утре - нужно е време", допълни д-р Любенов.