Покрай пандемията от коронавирус англичани и българи, които живеят в Обединеното кралство, идват да се лекуват в България. В рамките само на седмица двама пациенти със сериозни неврологични заболявания са потърсили помощ в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Първи за лечение в столичната болница постъпва 56-годишният англичанин Уилям.

Мъжът е предприемач, който дели времето си между Англия и България. Проблемите му започнали преди почти година със силно главоболие. На Острова обаче го лекували с парацетамол, а диагноза така и не му е поставена. Лекарите преценили, че не му е необходимо образно изследване.

След почти година ходене по мъките и по съвет на своите български приятели, той решил да потърси медицинска помощ у нас.

Веднага е консултиран с невролог, който го насочва към изследване на ЯМР с контрастно вещество. И диагнозата не закъснява: злокачествен тумор на мозъка. В рамките на дни се организира провеждане на оперативно лечение, което е осъществено в понеделник.

"Интервенцията премина успешно и вчера го изписахме в много добро общо състояние", разказва лекуващият му неврохирург д-р Емануил Найденов.

Предстои радио и химиотерапия, която англичанинът е решен също да проведе в България. Той споделил с д-р Найденов, че заради пандемията от коронавирус, в здравната система на Острова, която, според него и без това била бавна, цари пълен хаос.

Втората пациентка, предпочела да се лекува у нас, е 74-годишната българка, която от години живее в Англия, където работи като детегледачка. Жената е с дългогодишни оплаквания от болки в кръста и краката. Напоследък обаче симптомите толкова се влошили, че стигнала до инвалидизация.

След като така и не успяла да се запише за образно изследване в Обединеното кралство, решава да потърси помощ в родината си. По съвет на лекар-невролог осъществява магнитен резонанс на гръбначен стълб. Окончателната диагноза е поставена след консултация с неврохирург: дегенеративна лумбална стеноза.

"Заболяването е напълно доброкачествено и лечимо, но ако не се вземат мерки навреме води до трайна инвалидизация", разказва д-р Найденов, който, по ирония на съдбата, е лекуващ лекар и на тази пациентка. Следва назначаване на дата за операция, която е осъществена на 6 октомври в Клиниката по неврохирургия. Към момента жената е на крака и ходи без болки и помощно средство. В неделя ще пътува обратно към Англия, за да продължи работата си.

И двамата пациенти са категорични, че пандемията е внесла допълнителен смут в системата на здравеопазване в Англия, който се отразява твърде негативно върху адекватната диагностика и лечение на хора с подобни на техните заболявания.