Продължават разпитите на свидетели на инцидента в Асеновград, при който футболна врата падна върху тригодишно дете. По случая се води досъдебно производство, а Върховната административна прокуратура разпореди проверка на всички подобни игрища.

Досега общинското игрище е стопанисвано от футболен клуб "Сокол 2020". Председателят му отказва коментар. Междувременно друг футболен отбор, ФК "Беломорец", е подал документи с искане да стопанисва стадиона, предаде БНТ.

"Смятаме да наемем охрана или да сложим камери, да има един ред, да има организация, за да може децата да спортуват спокойни, родителите да са спокойни, когато децата спортуват условията да са добри", заяви Георги Попиванов, председател на ФК "Беломорец" Асеновград.

Кой ще стопанисва игрището, ще решат общинските съветници, а пострадалото дете вече е в стабилно състояние.

"Ние се надяваме някой ден това дете да дойде в нашите редици, да стане капитан на отбора и голмайстор. Той сега е на 3 години, надяваме се след 4-5 години, дай Боже, детето вече да постъпи при нас, защо не", каза Георги Попиванов.

Според треньори малките подвижни врати като тази на игрището в Асеновград отдавна не трябва да се използват. На базата на Локомотив Пловдив подобни опасни съоръжения са предадени за скрап преди години. Вместо това за школите използват по-големи врати. Те се местят само под надзора на треньор.

"При нас тук на изкуствените игрища има врати, както виждате 5 на 2 метра, които са от тежко желязо и по принцип не могат лесно да паднат. Трябва много сила да се приложи, за да падне цялата тази врата", коментира Димитър Палазов - директор на ДЮШ на Локомотив Пловдив.

Треньорите призоваха базите да се проверяват постоянно, а не само след инциденти.

"Най-вече това дали са застопорени добре, дали примерно са масивни вратите, дали трябва да приложиш голяма сила, за да ги обърнеш и така. Според мен това трябва да се провери от всички. Според мен вратите са най-голямата опасност", допълни Димитър Палазов, директор на ДЮШ на Локомотив Пловдив.

Резултатите от проверката в страната се очаква да бъдат обявени скоро.