След тежката спасителна акция в Пирин, първи думи на благодарност на пострадалия животновъд Красимир Евтимов. Той бе спасен след 12-часова акция високо над село Ощава.

Всеки ден Красимир изминава пеша дългото разстояние към връх Пирин, където се намира стадото му крави. В един от тези дни отново отива да се грижи за животните, но не може да си тръгне. Приятелите му не успяват да му помогнат.

"Стана ми лошо и опитахме се да слезем по някакъв начин надолу, но се оказа, че нито мога да се придвижвам, нито пък има начин, с който да бъда придвижен. Единственият начин се оказа ПСС, които се отзоваха на сигнала, който подадохме и благодарение на тях бях свален", разказа той пред bTV.

11 души тръгват веднага, а Красимир чака спасение и не губи кураж. В един момент вижда групата.

"Помислих, че вече съм на крачка от спасението, не предполагах, че такава всеотдайност ще има. Носиха ме на носилка, сменяха се постоянно, бяха 10-12 човека и не жалеха усилия, за да ме преведат през този труден терен", добави той.

Според спасителят Кристиян Урумов при наличен хеликоптер спасителната акция е можела да стане много по-бързо.

"В района, където се намираше пострадалия, хеликоптерът щеше да отиде за час, да го вземе и да се върне", обясни той.

По пътя си преодоляват камъни и паднали дървета.

"Разстройвам се, защото на фона на това, което се случва в нашата държава, това са хора, на които човек може да се опре и да разчита. Бих се радвал, ако беше такъв и парламента в момента, защото не могат да се намерят пари за един хеликоптер, за да бъде спестен труда на тези хора и да бъде спасен човешки живот", добави Красимир.

Той им благодари от болницата в Благоевград.

"Огромна благодарност към спасителите, които появиха мъжество, храброст и невероятни усилия, за да ме спасят. Бих им казал да продължат все така, да бъдат всеотдайни и с пожелание в нашата страна да се отнасяме с по-голямо уважение към техния труд", каза още пострадалият.

След като веднъж животът му е спасен от момчетата в червени дрехи, лекарите в бяло го спасяват повторно и в момента Красимир се възстановява успешно в болницата.