Реколтата от ранни череши в Пловдивско е почти напълно унищожена. За това алармират фермери, които стартират беритбената кампания. Заради падналите слани в края на март добивите са ниски, а цената на борсите - рекордна. Овощари искат и създаване на специален застрахователен фонд, който да защити родното производство.

В 100-декаровата градина на Красимир Кумчев в Трилистник, черешите трудно се откриват сред листата на дърветата. Масивът, от няколко сорта е засегнат сериозно от измръзване.

Първоначалните ми прогнози бяха, че пораженията са някъде около 70 процента, но това, което виждам в момента е над 95 процента, просто трябва с лупа да се търсят черешите по дървото, казва Кумчев. 

След пролетните измръзвания в част от тази черешова градина беритбена кампания няма да има. Производители от Родопската яка, също пресмятат сериозни загуби. Прибират само една пета от реколтата, защото останалата е унищожена. Това се отразява и на борсовите цени - 4 лева за килограм.

За да защитят производството си фермери предлагат да се създаде земеделска застрахователна компания. С държавен или смесен капитал, който да гарантира и обезщетения при ранно измръзване на овошките.

Прогнозата на производителите е, че черешите ще поевтинеят когато на пазара излязат по-късните сортове, при които загубите са по-малки.