Обсъжда се допустима разлика между най-ниската и най-високата заплата в държавните болници, а не "таван" на заплатите, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков. Министърът присъства на отбелязването на Деня на спасението, когато се отдава почит към медици, пожарникари, полицаи и доброволци, загубили живота си при спасяването на друг, предаде БТА.

Намалят ножицата в заплатите на медиците

Още не сме решили как ще се реши въпросът с голямата разлика в заплатите на медиците, допълни Хинков. Помолен да уточни въпроса за "таван на заплатите" в болниците, който по-рано коментира в медийното пространство, министърът посочи, че не се говори за "таван" на заплатите, а за "таван" в маржа между най-ниската и най-високата заплата в болниците. По думите му "таван" на заплати не може да има. Предстои да се уточнят изчисленията, както и да се обсъди темата с Българския лекарски съюз и със синдикатите, добави той.

Министерството на здравеопазването си поставя за цел до края на годината да приеме стандартите, които да намалят ножицата в заплатите на лекарите. Те ще важат за лечебните заведения с над 51% държавно участие.

Въпросът е да се прецени точно какъв ще бъде този марж, най-ниската и най-високата заплата, посочи министърът. Той допълни, че става въпрос за заплатата, а не за дохода на лекарите, който се формира въз основа на заплатата и допълнителните практики и труд. "Маржовете в тези доходи също са огромни, но те трудно могат да бъдат регулирани по простата причина, че едни специалности са доста атрактивни и носят голям доход", каза още Христо Хинков.

"Проблемът с неатрактивността на лекарската професия се задълбочава с годините, а обществото трябва да е наясно кои са основните причини за това", коментира министърът и изброи като причини големият обем работа и високите изисквания към специалистите. "Заплащането, колкото и да е високо, не компенсира изтощаването на лекарите, на сестрите, на целия медицински персонал", посочи Хинков.

Според Хинков медицинските сестри получават твърда заплата, но нямат възможност да формират доход като лекарите. "Трябва да им се обърне по-особено внимание. Поставил съм си го като задача. Имаме намерение да предложим те да се включат в рамковото договаряне, така че да се почувстват по-самостоятелни", коментира още министърът. И допълни, че реформата в здравеопазването трябва да трае поне четири години.

Опит за регулирането на ножицата в заплатите на медицинския персонал беше направена и при редовното правителство на Кирил Петков, но той беше блокиран от съдебни жалби.

Идеята беше да се стимулират болниците да повишат основните заплати на лекари и сестри до минималните прагове от колективния трудов договор: 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар. А болниците, които не го направят, да получават по-малко пари от НЗОК за работа по клинични пътеки. Прилагането на тази концепция обаче остана с пожелателен характер и в резултат само само в 26 от общо 181 държавни и общински болници целият медицински персонал получава основни месечни възнаграждения според заложеното в Колективния трудов договор за сектора, припомня "Медиапул".

По данни на МЗ към края на миналата година средните основни заплати на лекарите в страната варират от малко под 1000 лева до към 2500 лева. А средните брутни заплати на лекарите, които включват и допълнителното материално стимулиране, са доста по-високи: от малко над 1000 до близо 7000 лева. Това са средни възнаграждения, т.е. има и много по-високи възнаграждения в сектора. По-малък брой лекари от определени специалности си докарват и доходи от порядъка на 30-50 хил. лева месечно.

Промяната в заплатите на Спешна помощ

Все още не е уточнено как ще се разпределят допълнителните средства за спешната помощ и за регионалните здравни инспекции, тъй като има разлика в категориите, каза още министър Хинков. Преди дни, когато влезе в сила бюджетът за тази година, бяха предоставени допълнителни 30 млн.лв. за спешна помощ и за регионалните здравни инспекции. Той посочи, че очаква среща със синдикатите и изрази надежда увеличението на възнагражденията да влезе в сила от 1 август, когато влезе в сила новият бюджет.

На 17 юли министър Христо Хинков обяви, че ще работи в бюджета за 2024 г. парите за "Спешна помощ" да са сериозно увеличени. Според него средствата трябва да се увеличат с 15 % - 20 %, за да има реформа, съобразена с реалиите в развитите страни.

През септември електронна рецепта и за антибиотиците

Предвижда се през септември да бъде въведена електронна рецепта и за изписване на антибиотици, каза още пред журналисти министърът на здравеопазването. Възможността за електронно предписване на антибиотици е разработена, предстои технологично прецизиране и се очаква осъществяването му, допълни той. Министър Хинков допълни, че е разговарял с председателя на Българския лекарски съюз и "тяхното искане е да има верификация и от страна на аптеките, и от страна на лекарите, което е достатъчно".

През миналата година започна изписването на електронни рецепти, направления за преглед при специалист и за хоспитализация. Остана в сила възможността за изписване на някои медикаменти и на хартиена - бяла рецепта. В началото на тази година започна и електронното изписване на протоколите за отпускане на медикаменти за скъпоструващо домашно лечение, които се заверяват от районните здравноосигурителни каси. Целта е улесняване на пациентите и лекарите, като чрез въвеждането на електронните протоколи отпада задължението на пациентите да посещават здравните каси и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпадна и ангажиментът им да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти.

Вече е въведено и електронно изписване на жълти и зелени рецепти, които съдържат терапии с медикаменти, в чийто състав има наркотични вещества.

8 лаборатории изследват пробите за алкохол и наркотици

Министър Хинков каза още, че ще има осем лаборатории в София и в страната, в които ще се изследват пробите за наличие на алкохол или наркотици в кръвта. Коментарът му беше по повод наличието на малък брой лаборатории, в които тези проби се изследват. По думите му възможността за осемте лаборатории е обсъден и с министъра на вътрешните работи и има готовност за решаване на проблема.

По отношение на напусналите педиатри от болницата във Враца и затварянето на детското отделение министър Хинков каза, че кметът на Враца го е уверил, че е убедил педиатрите да се върнат на работа. Това е много голям успех, но временен, защото проблемите не са решени, предстои да се решават, допълни той.