Това заяви пред БНТ главен инспектор Росен Рапчев от КАТ.

От вчера Пътна полиция стартира операция за контрол на скоростта. Тя се провежда в цялата страна, като ще продължи до края на седмицата. Eкипите на "Пътна полиция" са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и следят основно за скоростта.

КАТ извади всичките си близо 200 нови и стари камери, като особено внимание ще се обърне на шосетата Русе-Бяла, Ботевград –Мездра, Кресненското дефиле и Бургас-Варна. Засилени ще бъдат и дежурствата по възлови кръстовища и по централните булеварди в София, Пловдив, Варна, Бургас и други големи градове.

"По причина "скорост" или "несъобразена скорост" с пътните условия ПТП-тата в повечето случаи са с тежко ранени и загинали. Когато е ниска скоростта - дори да има ПТП - то ще е само с материални щети", обясни инспектор Рапчев.

По думите му, в държави подобни на нашата - Унгария, Чехия - установените нарушения са с пъти по-малко, отколкото в България.

"А у нас разполагаме с по-малко технически средства. Какво означава това - че в България водачите се движат с по-висока скорост от необходимото. За предишната операция "Скорост" миналата година в Чехия 1000 точки за контрол са имали, а в България сме имали 415 точки за контрол. И са установени в Чехия - 3000 нарушения, а в България - 3500", допълни Росен Рапчев.

Само през март по пътищата у нас са санкционирани повече от 4400 души за превишена скорост.