В Европа ситуацията е критична, в много държави се увеличава броят на леглата, интензивните отделения са претоварени, увеличава се и броят на починалите. Ситуацията в България е още по-трудна. Това заяви в сутрешния блок "Денят започва" по БНТ д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация у нас.

Още в началото СЗО даде указания на държавите членки, включително България - има нужда да се увеличи тестването сред населението, проследяването на контактите и изолацията.

Другото измерение е увеличаването на информираността сред населението, като се обясняват простите мерки, които всеки от нас може да вземе - носене на маска, поддържане на дистанция, избягване на струпвания на хора.

В момента PCR е най-надеждният тест по отношение на спецификата и чувствителността на коронавируса, но сега виждаме антигенните тестове и тестове, които могат да се прилагат дори у дома. Вчера в САЩ това вече започна, скоро такива тестове ще бъдат одобрени и в ЕС. Очакваме следващите седмици да стане това и да се закупят и дарят тестове на страните с нисък и среден доход, обясни д-р Сила.

Над 100 души на ден умират в България и това не са анонимни хора, а нашите майки, бащи, деца... За това се обръщам към всички хора да бъдат по-отговорни, заедно можем да повлияем на тази болест в положителна посока, призова Сила.

Младите хора на България са най-добрата част от обществото, но те са и много динамични, обичат да пътуват, да се събират в заведения и трябва да внимават и да бъдат отговорни на този етап. Трябва да ограничим и семейните посещения при роднини, защото можем да ги заразим, обясни представителят на СЗО.

Все още ваксина срещу COVID-19 не е налице и докато това стане, трябва да се прилагат мерките. В страните от ЕС и България ваксината може би ще е налична в края на март, но трябва да подчертаем, че в началото ще се приоритизират някои групи като възрастните хора и медиците на първа линия, заяви още представителят на СЗО.

Лятото и следващата зима ще бъдат много по-леки от настоящата. Но точно кога ще бъде краят на пандемията, не се знае с точност, каза в заключение д-р Скендер Сила.