Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е разпоредил незабавна проверка във връзка с постъпила информация, че на територията на РЗИ-Благоевград са извършени ваксинации извън реда, описан в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, информира той на личната си фейсбук страница.

Проф. Ангелов уточнява, че проверката е започнала още днес, като целта й е да установи всички факти около ваксинирането в региона.

Причина са съмнения за нарушаване на ваксинационния план в Сандански.

"Проверката ще приключи до 24 часа. Ако след нея се докаже, че редът за ваксинации е нарушен, всички длъжностни лица от системата на МЗ, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции", е написал министърът.

"Използвам случая да заявя, че при никакви обстоятелства и на никаква цена няма да допусна заобикаляне или погазване на плана за ваксиниране на българските граждани. В този смисъл всякакви политически спекулации и опити за използване на ситуацията с политическа цел са не само неморални, а в определени случаи и незаконни", е написал здравният министър.

Повод за проверката стана разпространена по-рано днес декларация от ГЕРБ-Сандански. От местното подразделение на управляващата партия алармираха, че политици от региона са получили предимство при ваксинацията.

"Научихме, че през изминалата седмица е започнало съставянето на списък на общинските съветници, които желаят да се ваксинират без никакви критерии и обосновка. С изненада научихме, че ваксинацията е започнала публично днес с председателя на ОБС - Сандански г-н Николай Шаламандов и други политически лица. Нещо повече, сред първите ваксинирани са и служители, които подпомагат работата на ОБС - Сандански и не заемат публична длъжност. Считаме, че всички те не попадат в никоя от изброените рискови групи описани в Националния план за ваксинация", обявиха от ГЕРБ.