В Общинския съвет ДПС се обяви против предложената от инициативен комитет кандидатура за почетен гражданин на ген. Васил Делов, предвождал войските, освободили града на 21 октомври 1912 г. За отказа от кандидатурата на ген. Делов ДПС се позова на подписка от 320 души, предаде БНР. Те са против военноначалникът да бъде почетен гражданин на Кърджали, защото личността му не била обединителна. Подписалите се твърдят, че са живи спомените от Балканската война и все още има незараснали рани. Те предлагат тази година Общинският съвет да не връчва почетното звание.

БСП и ГЕРБ веднага излязоха с протестни декларации, с които осъдиха отношението на ДПС към историческите факти. Двете партии се обявиха против потъпкването на историческата истина и оскверняването на паметта на ген. Делов. Поведението на съветниците от ДПС е скандално, сее разкол и води до изкуствено противопоставяне на местните хора, твърдят политиците.

За да се намери изход от скандалната ситуация, беше свикано извънредно заседание на председателите на групи в Общинския съвет. То обаче завърши без резултат, защото партиите не отстъпиха от позициите си.

Кметът Хасан Азис внесе компромисно предложение Градската градина да носи името на ген. Делов, което се прие единодушно. Но БСП и ГЕРБ са и за кандидатурата на генерала за почетен гражданин. Предложенията ще бъдат гласувани утре на тържествената сесия за Деня на Кърджали.

Нашето твърдо решение е, че генерал Делов трябва да бъде почетен гражданин на Кърджали. Това каза Цвета Караянчева, народен представител от ГЕРБ, по повод днешното извънредно заседание на председателския съвет на Общинския съвет в Кърджали, на което не беше постигнат консенсус за номинирането на освободителя на Кърджали за почетен гражданин. „От толкова дълго време празнуваме годишнината от освобождението на Кърджали, 21 октомври е ден на Кърджали, който е свързан единствено и само с освобождението. Освободител на Кърджали е ген. Делов и няма нищо нередно - той да стане почетен гражданин на стогодишнината от това събитие. Всякакви други възможности ние няма да приемем. Важно е да уважаваме историята и да гледаме напред”, каза Цвета Караянчева.

По думите й - в изказването си председателят на групата на ДПС в Кърджали е казал, че ген. Делов не е консенсусна личност.

Номинирането на ген. Делов за почетен гражданин е инициатива на общински инициативен комитет, в който влизат журналисти, общественици, представители на различните политически сили в Общинския съвет. Там решението е взето с консенсус, на първия председателски съвет също е взето решение за това с консенсус и вчера сутринта председателите на групите общински съветници са свикани, за да им бъде казано, че има някаква подписка. Подписка, безкрайно съмнителна за мен, без име, не казват кой – инициативен комитет или някой друг е внесъл тази подписка, в която се обявяват срещу номинирането на ген. Делов за почетен гражданин, каза Цвета Караянчева, цитирана от "Фокус".

Според нея - с всичко това ще бъде помрачен празникът на Кърджали. Ние сме изключително толерантни хора, винаги сме били град на толерантността, както кметът винаги казва. Интересно ми е какви са неговите аргументи срещу номинирането на ген. Делов. Християнски и мюсюлмански празници винаги сме ги празнували заедно. Но сега хората са много огорчени. Това не е добър знак и слага черно петно върху празника на Кърджали, каза Цвета Караянчева.

В неделя ще има тържествена сесия на Общинския съвет в Кърджали. Ако не бъде гласувана точката за номинацията на ген. Делов, аз лично ще напусна тържественото заседание, каза Цвета Караянчева.

В Кърджали тази вечер е президентът Росен Плевнелиев. Той произнесе слово по време на тържествената заря по повод 100 години от освобождението на града. Той не се намеси пряко в горящия през последните два дни в Кърджали скандал с присъждането на званието "Почетен гражданин" на освободителя на града генерал Васил Делов и отказа да отговаря на въпроси по този повод.

Почти иносказателно Росен Плевнелиев се обърна към спорещите страни в местния скандал и призова за единение пред уроците на Балканската война, предаде БГНЕС. "Това е един от големите уроци на Балканската война и за нас, потомците на героите от войната. Съхранявайки националната си идентичност, да пазим и културната, и религиозната толерантност, която ни завещаха нашите деди. Тя да напътства действията ни и тя да бъде повод за гордост, мерило за успех на нашия народ", призова държавният глава.