Изложба, посветена на 30-годишнината от полета на втория български космонавт генерал Александър Александров, беше открита в Българската академия на науките. В изложбата са включени скафандърът и костюмът на космонавта, както и научни публикации, свързани с подготовката, реализацията и резултатите на научната програма "Шипка", съобщи пресцентърът на БАН.

Самият Александров дойде на откриването на изложбата

Снимка: БТА

Оригиналните апарати и системи, разработени специално за програмата "Шипка", с които са осъществявани научни експерименти на борда на орбиталната станция "Мир", могат да бъдат разгледани до 22 юни в централното фоайе на БАН. Организатор на изложбата е Институтът за космически изследвания и технологии при академията.

Сред експонатите са и оригинални апарати, с които космонавтите са провеждали научни експерименти на борда на орбиталната станция "Мир"

Снимка: БТА

"По време на втория български полет в Космоса са извършени изследвания и експерименти в четири научни области. Приносът на българските учени в тях е съществен, а страната ни доказа, че потенциалът ни в тази научна област на бъдещето е много голям", с тези думи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски откри изложбата.

В поздравителен адрес от президента Румен Радев до космонавта се казва, че с полета името на Александър Александров остава изписано със златни букви в историята на космонавтиката.

Космическа храна

Снимка: БТА

"Над 50 научни експеримента, някои от които уникални и неповторими, бяха извършени по време на десетдневния полет", разказа самият генерал Александър Александров.

Научният експеримент "Люлин", започнал тогава, продължава да се доразвива и днес, а дозиметър от серията "Люлин" в момента лети на спътник, който се приближава до Марс.

Архивни кадри от излитането на българина и другите космонавти

Снимка: БТА

"Научната програма "Шипка" представлява истински връх в българските космически изследвания", каза пък директорът на Института за космически изследвания технологии при БАН чл.-кор. Петър Гецов.

Той е припомнил, че за първи път преди 30 години на космическата станция "Мир" са използвани микропроцесори българско производство и микрокомпютри на Българската академия на науките.

Снимка: БТА