Двамата сирийци, обвинени за катастрофата, при която загинаха двама полицаи в Бургас на 25 август, трябвало да бъдат задържани за 24 часа. Това обаче не е направено. По случая тече проверка, съобщи в специално интервю пред NOVA главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Вчера стана ясно, че 16 полицейски служители имат вина за тежката катастрофа с бус с нелегални мигранти, при която загинаха двама служители на МВР. За момента данните не водят към корупция, а слаба подготовка, липса на комуникация и слаб контрол.

В хода на разследването е установено още, че двамата трафиканти, вече обвинени за тежкия инцидент, ден преди него са били отведени в бургаското гранично поделение и е трябвало да бъдат оставени в ареста за 24 часа. Това обаче не е станало.

"Има аварирал автобус, има лица с профил на мигранти, които е трябвало да бъдат на определено място. Работено е с тях, имало е достатъчно данни тези лица да бъдат задържани. Това не е направено. Съответно за ръководителите и служителите, взели това решение, се извършва дисциплинарна проверка. Трябвало е да има полицейско задържане за 24 часа", обясни Тодоров.