Тази сутрин е подписано споразумението за отделяне на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от Българската академия на науките (БАН). То е подписано от НИМХ, БАН, Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ, а Министерството на образованието и науката е гарант за изпълнението на споразумението. Това съобщи за Dir.bg. бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Това означава, че няма да се спират 24-часовите дежурства на метеоролозите. Очаква се още утре вече да има назначен директор на НИМХ.

"Имаме споразумение, което ще регламентира отделянето на НИМХ от БАН. Би трябвало от 1 януари 2019-а вече да сме официално структура на Министерството на образованието. Днес от НИМХ ще изпратим две кандидатури за директор на института, от които Управителният съвет на БАН ще избере една и утре вече ще има изпълняващ длъжността "директор" на НИМХ", каза още проф. Брънзов.

Както е известно, едната кандидатура за поста директор ще е на проф. Брънзов, а другата - на неговия заместник, който е в оставка, проф. Пламен Нинов.

Припомняме, че преди дни от БАН предложиха чл.-кор. дн Костадин Ганев за и.д. директор на метеоролозите, ако не се стигне до решение на спора.