Да се въведат максимално допустими цени на дезинфектантите. Това поискаха при среща с президента Румен Радев представители на синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ. Те също настояват държавата да гарантира поне 60% от заплатите на работниците не само за 1 месец.

Президентът Румен Радев провежда срещи във връзка с извънредната ситуация в страната заради разпространението на коронавируса. Сутринта, той разгорява с представители на работодателските организации.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е станал свидетел на невиждана спекула с цените на предпазните средства и дезинфектантите. Той си е купил туба с гел от 50 мл. за 15 лв., а на негова позната са поискали 900 лв. за един литър.

По думите му предпазни средства и дезинфектант трябва да има не само в болниците, но и на автогари, аерогари, в транспортни средства и в железници.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров

Снимка: Булфото

Държавният глава посочи, че бизнес, синдикати и държава трябва да работят заедно, за да се намалят икономическите щети от коронавируса.

"Тази ситуация налага и друг тип комплексни мерки, защото трябва да гарантираме и достойното съществуване на българите и след коронавируса", заяви Румен Радев пред синдикатите.

"Хората са най-важният ресурс, с който разполага България и днес трябва да мислим за запазване на работни места, за оцеляване на сектори на икономиката и за най-засегнатите българи, които са на ръба на своето съществуване", смята Радев.

Президентът Румен Радев

Снимка: Булфото

 

Точно днес трябва да мислим за запазване на работни места,за оцеляване на сектори от икономиката и за най-засегнатите българи, които са на ръба на своето съществуване по отношение на битови проблеми ,доходи, възможност за плащане на кредити ,битови сметки, посочи Радев. Той допълни ,че е важно днес да се мисли и да бъдат предприети мерки, така че да има България пълноценна работна сила и човешки ресурс и за в бъдеще.

Балансът е най-голямото изкуство в тази ситуация - да се намери баланс между мерки, подходи и то в условия на ограничен финансов ресурс, затова са много важни приоритетите, посочи Радев и изрази увереност,че може да се намери такъв баланс в откровен, пълноценен диалог между държава, работодатели и синдикати.

Снимка: Булфото

Синдикатите призоваха час по-скоро здравният министър да консултира с тях допълнителните възнаграждения на медиците.

Синдикатите призоваха комитетите по труд в предприятията да активират час по-скоро комуникацията с работниците, за да успокояват хората и да има дават конкретни съвети и напътствия в тази интензивна обстановка.

Президентът заяви, че са нужни лични предпазни средства да се осигурят и на всички търговски обекти от първа необходимост. "Балансът е най-голямото изкуство в тази ситуация. Затова са много важни приоритетите. Вие да споделите, на база вашия опит, какво се случва в предприятията. Вярвам, че можем да намерим такъв баланс в един откровен и пълноценен диалог между държава, работодатели и синдикати. Мисля, че вашият глас трябва да бъде чут", добави Радев.

Държавата да гарантира поне 60% от заплатите на работниците не само за 1 месец. Пламен Димитров заяви, че е чул заявката на правителството да гарантира 60% от доходите на работещи, но само за 1 месец.

"Чухме този анонс, но текстовете казват друго. Ще искам да бъдат коригирани текстовете и в тях да е ясно, че 60% трябва да се гарантират от държавата", заяви Пламен Димитров.

Според него това е важно, за да може работникът да има доход, който да му гарантира, че ще има "с какво да си храни семейството и да си набави нещата, важни за неговото здраве".