Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) изпрати писмо до правосъдния министър Данаил Кирилов. В него председателят на синдиката Ивайло Григоров иска отговор дали е издавана заповед за уволнение на шефа на затворите Васил Миладинов. Григоров иска да се запознае и с мотивите за евентуалното освобождаване на Миладинов.

В писмото си до правосъдния министър, изпратено до медиите, от ССЗБ изразяват мнение, че непрозрачните намерения по отношение кадровата политика създават чувство за недоверие и разочарование от политическото ръководство. Те били в разрез с европейската култура, модел и практика.

В друго писмо, също от днес, адресирано до заместника на Кирилов - ресорния зам.-министър Николай Проданов, от синдиката питат дали е оказван политически и психологически натиск на Миладинов и дали е бил принуден сам да подаде оставката си още миналата седмица.

Синдикатът иска да получи и концепция с визия за развитие на човешките ресурси в пенетенциарната система.

Работещите в затворите напомнят на Проданов, че от назначаването му до момента не е отговорил на нито един официален документ, подаден от тях. Те го обвиняват и че не е изпълнил в срок разпорежданията на предишния министър Цецка Цачева по отношение ангажиментите към синдикатите.