Валери Симеонов не е притеснен от заканата на главния прокурор Сотир Цацаров, че ще има обвинени министри и областни управители, ако втора проверка докаже доклада на ДАНС, че има необосновано завишени цени при строежа на оградата по границата ни с Турция. Това стана ясно от думите на самия Симеонов в кулоарите на парламента, съобщава "24 часа".

"Аз да се притеснявам? Идеолог да, но не и монтажник. Не и областен управител - те са тези, които сключват договори и възлагат. Аз бях причината за бързото изграждане на оградата", коментира Симеонов.

И обясни, че под негов натиск се е приело решение да става с директно възлагане, а да не се минава през процедурата за обществена поръчка, защото тогава "ни бяха нападнали бежанци". С приемането на решението било осигурена възможност за по-бързо изграждане на оградата.

Работата на прокуратурата е да се проверява и да се установява има ли нарушения или не, каза Симеонов. Но разказа, че доколкото е имал контакт с областните управители, не е видял такова нещо. Не съм проверявал подробно, но и не допускам, смятам, че хората са си свършили работата добре, каза той. И обясни, че говори за тези областни управители, които са били в предното правителство на ГЕРБ и сега.

Прокуратурата трябва да се насочи там, където има съмнения или доказателства за злоупотреби и разминаване в цените. Аз нямам информация за такова. Даже констатирах при проверките ми, че на много места са извършени повече строителни дейности, отколкото са платени, допълни още Симеонов.

Затова си има органи, да си проверяват, аз не мога да допускам нищо. Щом има втора експертиза, значи има защо, каза той.

Не съм виждал доклада на ДАНС. Но той беше обявен и нищо ново. Всичко ще се провери, не го приемам като факт, нали затова се прави втора експертиза, каза още депутатът.

"Цацаров нищо не е казал за мен. А само, че има доклад на ДАНС. Но ДАНС не е институцията, която може да определи дали има престъпление или не. Контактувал съм с ДАНС и нямам много високо мнение за работата й", допълни Симеонов.

Не може един гологлав чалгар да се изживява като съдия и да раздава присъди, заключи той. Запитан дали визира Слави Трифонов, Симеонов отсече: Не съм казвал Слави Трифонов.