Европейският съюз е най-добрата гаранция за доброто развитие на Балканите. Политиката на България трябва да е съобразена с членството ѝ в него, да насърчава и допринася с всички усилия за неговата цялост. Това каза Симеон Сакскобурготски, бивш министър-председател на България, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Усилията трябва да са насочени към консолидацията на този Съюз. Притеснителни за неговата цялост са популистките послания. Действията на страните-членки на ЕС трябва да са разумни и по-дългосрочни", каза Сакскобурготски.

По думите му не бива отношенията между България и съседна Македония да се изопачават. Сакскобурготски коментира необходимостта от добри съседски отношения между двете страни.

"Необходим е диалог, а присъединяването на Македония към ЕС ще има изключително позитивни резултати. Всяка страна преценява сама за себе си, но ако Скопие пожелае, то България може да помогне за интеграцията на страната в ЕС", каза още той.

Сакскобурготски посочи, че ситуацията в региона на Западните Балкани и размяната на територии не е стъпка в добра насока.

Решението за по-добро бъдеще на Балканите той вижда именно в ЕС.