В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София беше отслужено тържествено богослужение за Цветница. Православната църква чества днес големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан също Цветница или Връбница. Това е и празникът с най-много именици - над 367 000 души.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който води богослужението, прочете обръщение от патриарх Неофит, в което се казва: "В този ден на особена радост, но и на дълбока тъга и горест, поради предстоящите Христови страдания, светата Църква настоятелно ни приканва да се уподобим на децата, които с чисти сърца и неподправена радост приветстваха Господа, влизащ в Светия град, смирено възседнал осле, както и на всички онези йерусалимци, които в порива на своята вяра, надежда и любов постилаха пред Него дрехите си и хвърляха в нозете Му палмови клонки, и в радостта си възгласяха: "осанна Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините!".

В храма се събраха много хора, сред които бившият премиер Симеон Сакскобурготски, руската посланичка Елеонора Митрофанова и лидерът на партия АБВ Румен Петков.

Симеон Сакскобурготски

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

От Софийската света митрополия разпоредиха на председателите на църковните настоятелства да се спазват предпазните мерки в храмовете. Задължително трябва да има физическа дистанция от 1,5 метра между вярващите, да се носят маски, които да покриват носа и устата, с изключение на свещенослужителите. От Софийската митрополия препоръчаха да бъдат осигурявани дезинфектанти за вярващите, да се почистват храмовете, Светите икони в тях и различните повърхности, които са обект на постоянен допир от вярващите. Върбовите клонки на Цветница днес трябва да се раздават извън храмовете, като се спазва определената дистанция и ред.