Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на нарочна пресконференция. Решението е взето след допълнителен анализ на финансовото министерство и след като идеята за вдигане на здравната осигуровка на 10% не получи подкрепа.

“В петък, събота и неделя се срещахме по няколко пъти с премиера и решихме, че има по-добър начин – държавните служители да плащат, така че всички в България да си плащат осигуровките”, изтъкна Дянков, цитиран от БГНЕС.

С това решение държавата ще си икономиса разходите, както за здравни осигуровки, така и за социалните вноски на около 150 000 държавните служители, заетите по Закона за съдебната власт, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за МВР, обясни зам-министърът на финансите Владислав Горанов.

По изчисления на финансовото министерство заплатите на държавните служители ще намалеят с 12,1%, след като започват да си плащат здравните и пенсионните осгуровки, които досега се поемаше държавата, предаде БНР. Така ще се направи икономия от около 150 милиона лева, които ще бъдат пренасочени към здравеопазването, коментира финансовият министър.

Направеният анализ ще бъде представен на Тристранния съвет и на заседанието на Министерски съвет тази седмица. Очаква се окончателното решение да бъде взето на заседанието на кабинета следващата седмица. Тази сряда Дянков ще предложи постановление за отмяна на предишното постановление на кабинета за увеличение на здравната вноска на 10%, което бе гласувано миналата седмица.

Равнопоставеност пред закона трябва да има за всички и не е редно едни да си плащат, а други не. Така министър Дянков отговори на въпроса дали не се опасява от масови протести на държавни служители и най-вече на полицаите, които вече отправиха подобни заплахи. Финансовият министър подчерта, че особено в условията на криза всички трябва да бъдем равни пред закона, но конкретно за полицаите той е разговарял няколко пъти с вътрешния министър и двамата са обсъдили възможността за допълнително стимулиране, специално на полицейските служители.

Решението да не се увеличават здравните вноски показва политика за гледане в бъдещето. Страни като България, които не увеличават данъчното си бреме, които ще изпълняват фискалната дисциплина са в благоприятни условия като излязат от кризата да имат най-голям икономически растеж, коментира Дянков.