В най-натоварения ден за пътуване към съседна Гърция опашките от чакащи автомобили са били не повече от километър. Това заяви на граничния пункт "Кулата" регионалният директор на "Гранична полиция" Смолян Стоян Мандаджиев, който инспектира допълнителните мерки за облекчаване на трафика, предаде БНР.

От сутринта движението е изключително интензивно и неритмично, каза комисар Мандаджиев, но като цяло на двата най-натоварени пункта - "Кулата" и "Маказа" ситуацията е спокойна. Взетите допълнителни мерки за оптимизиране на преминаването през зоните за контрол работят, въпреки че над 20 са били случаите на непълни документи за пътуващи лица под 18 години.

"Разделяме гражданите на трети страни в отделно трасе, автобусите в най-дясно се отбиват в островите. При тази организация се движи много бързо потокът и към момента опашките на "Кулата" специално са около 600-700 метра. В зоната на КПП-то сме. На "Маказа" ситуацията също е спокойна", обясни комисар Мандаджиев.

На гишетата за проверка на документи има и мобилни екипи, работещи на самото трасе в часовете с по-интензивно движение. Още преди пункта "Кулата" трафикът се разделя на автомобили от държави членки на ЕС и тези от трети страни.

В най-натоварените дни от седмицата се командироват служители от други гранични сектори, които са обучени още в началото на годината, допълни комисар Мандаджиев.

От ГД "Гранична полиция" съобщиха по обед, че е силно интензивен трафикът за леки автомобили на изход на граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница и за товарни автомобили на изход на "Капитан Андреево" на българо-турската граница. С нормална интензивност се осъществява преминаването през контролно-пропускателните пунктове на границите с Румъния, Сърбия и Македония. Информацията е към 12.00 часа.

От "Гранична полиция" напомнят, че при излизане от България на ненавършили пълнолетие лица - български граждани и такива с двойно гражданство (българско и чуждо) на граничния пункт трябва да се представят:

- документ за пътуване - валидни български паспорт или лична карта. За децата с двойно гражданство - български документ за пътуване и чужд документ за пътуване (при наличие на такъв).

- оригинал на нотариално заверено писмено съгласие от отсъстващия при пътуването родител. С цел намаляване времето за проверка, родителите/придружаващите лица предварително да подготвят и представят незаверено копие на документа за съгласие, което да остане на граничния пункт след преминаване.