Швейцарската фирма "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, извършваща добив на подземни богатства на кариера Белащица, е глобена с 50 000 лева от Министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Наказателно постановление на ведомството е издадено на 21 май тази година. В него се е констатирало, че фирмата-концесионер си позволява да добива природни богатства извън границите на предоставената му концесия, каза председателят на ПК "Екогласност" Емил Георгиев на брифинг.

Той е доволен от реакцията на енергийното министерство, обаче се оплака от пасивното поведение на Министерството на околната среда и водите.

"В резултат на хищническа дейност на компанията, при добив на скални материали от находище Белащица, природа около 200 декара концесионна площ се унищожава. Връх Калоян, който предпазва от резки климатични промени, е на път да изчезне", отбеляза Емил Георгиев.

Председателят на ПК "Екогласност" уточни, че концесията е предоставена на фирмата през 2000 година за срок от 20 години. Той смята, че оттогава кариерата се експлоатира при драстични нарушения на поетите от концесионера ангажименти. В договора е записано, че трябва да има ОВОС, но това и досега не направено, уточни Георгиев.

В резултат на взривни дейности многократно се превишава нормата на запрашеност на въздуха с фини прахови частици, добави той. По думите му има статистика, която показва, че от 2001 г. над 10 пъти са се увеличи белодробните заболявания в района, особено при малките деца. Според него най-голямото нарушение, че фирмата-концесионер самоволно е увеличила границите на добив на скални материали. Освен това в близките населени места има и много напукани къщи в резултат на взривовете.

Емил Георгиев смята, че проблемите няма да свършат с това, защото тази фирма е подала заявление за концесия за още 25 години в границите на връх цар Калоян.

От ПК "Екогласност" днес или утре ще внесат сигнали до Окръжната прокуратура в Пловдив, за да се разпореди извършването на проверка на тези факти, заяви Емил Георгиев. Според него постановлението на министъра на енергетиката и събраната информация по случая дават основание за нови сигнали до ДАНС, Прокуратура, НАП, Министерство на енергетиката и МОСВ и изнасянето на нови данни, свързани с кариерата до Белащица. Той настоява в полза на държавата да се отнеме цялата техника на фирмата, която извършва незаконен добив.

В отговор на журналистически въпрос дали е сезирано и Министерство на културата заради Манастира "Св. Георги", който е в района, и също е с напукани стени, Георгиев заяви, че такъв няма, това е добра идея.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

По думите му, РИОСВ в Пловдив прикрива безобразията на швейцарската фирма. След всеки сигнал за запрашаване или друго нарушение се пишат предписания, чиито текст е подготвен по начин, позволяващ те лесно да паднат в съда при обжалване.

Така например не се посочва конкретен срок за изпълнението на предписанията, поясни екоактивистът. Подобни безобразия има и в екоинспекциите в Монтана и Бургас и за това искаме от МОСВ да смени техните ръководства. Ако не бъдем чути тази пресконференция ще се пренесе и в Брюксел, закани се Емил Георгиев. Той подчерта, че МОСВ проявява пасивност. От "Екогласност" настояват директорите на трите регионални инспекции да бъдат освободени от постовете си. Те се обосноваха със случаи във Видин, където се борили с цех за изгаряне на гуми, както и с безумното строителство в Созопол. Специално за Белащица изискванията към МОСВ са и да извърши комплексна проверка за нарушаване на околната среда. Ако това не се случи е напълно възможно протестите ни да се преместят под прозорците на Министерски съвет, каза Георгиев.

Павел Гимишев допълни, че няма оросяване терена и всеки може да види какви облаци прах се разнасят над селата. Не било изгодно да се носи вода с водоноски, заявявали от фирмата. При проверки тежкотоварните превозни средства преустановявали движението, иначе се движели на всеки четири минути по един камион.  Хората били вече отчаяни.

Георгиев добави, че се извършвало натиск върху местните хора. Според него директорка от Басейнова дирекция му предложила Екогласност и Холсим да работят съвместно. Разбирате за какъв тънък намек става въпрос, каза Емил Георгиев и допълни: "Не се подаваме на натиск и финикийски знаци. Още другата седмица МОСВ ще усети гнева ни."

Селата подложени на ежедневен тормоз и шум от взривовете за разбиване на скалите са Белащица, където се намира кариерата, Марково, Гълъбово, а също и пловдивския жилищен комплекс Тракия, отстоящ само на 4 км от мината и е най-замърсеният в Пловдив.

Относно строителството край Созопол, Емил Георгиев заяви, че има огромно строителство в защитена територия на о-в "Свети Тома". Предвидени били басейни на плажната ивица под формата на брегоукрепване, а там нямало свлачища. Имало построен замък и в Равадиново, където се предполагало, че не е променен статута на земята. Георгиев обвърза темата и с отлива на туристи от българското Черноморие. И как няма да почиват в Гърция, като някой бетоновоз изсипва земята край вас или чадърът ви е 40-50 лева и ви обяснява някой концесионер, че това е нормално, а отгоре на всичко и плажовете са замърсени.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg