Никой не знае със сигурност защо от 681 души през 1935-та година в момента тук живеят само 6. Може би защото до китното село никога не е направен асфалтов път.

Вижте снимки >>>

Или пък намиращият се на 17 километра Нови пазар е източил младите с възможности за работа. Студените цифри на статистиката показват обаче, че до 1975-та жителите на Беджене са се стопили до 124, а през 1995-та вече са останали 64, предаде БГНЕС.

Сега 400-те къщи са празни и полуразрушени. На оградите на някои от тях едва личат избелели надписи "For Sale" (продава се), но видно е, че не са впечатлили никого.

Селският мегдан е обрасъл с трева. Кръчмата в края му и автобусната спирка до нея също.

"Минавам да видя какво става. Тука рядко идва някой", казва мъж на около 60. Къщата му е току до кметството и на него се паднало да го наглежда. Начко Нанков не е от местните, но и не е от "виладжиите", които идват само през уикенда.

Прекарва в Беджене по цяло лято, но за зимата се прибира в града. Такива са около 20 души.

И той обаче не знае защо селото е обезлюдяло дотолкова, че да е неизменен първенец в класацията на Шуменска област. Не го знае и най-старият местен жител на Беджене – 87-годишната баба Донка.

Кметската наместничка идвала веднъж на седмица и, когато трябвало, давала ключа за читалищната заличка. Така на Коледа, на Великден, от празник на празник се сближили и с най-новите и неочаквани жители на селото – англичанката Шърли и рускинята Елена.

За родената в Южен Лондон Шърли Беджене е най-красивото място на света. Тя е дипломиран диетолог и автор на книги за вегетарианско хранене и природосъобразен начин на живот.

"Тук всичко е живо и аз съм в Нирвана. Вие българите просто не осъзнавате какво имате. Живяла съм и в Тунис и на много места по света, но никъде не е като при вас", ведро обяснява жената.

Докато говорим пристига Елена. Московчанката не приказва много, но достатъчно, за да стане ясно, че не смята да си тръгва. Подредила е къщата и двора си като по конец, тъй като скоро очаква 3 нейни приятелки от Русия, на които да покаже местните къщи за продан.