Към момента обследваните площи и приключените протоколи за щетите от градушките в Северна България са за 72 000 декара напълно пропаднали площи. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Хасково.

Обследванията обаче ще продължават, тъй като такива процеси се случват всеки ден, а комисиите за обследване влизат в площите, когато е възможно - водата се е оттеглила и може да се установи процента на щетите. Тези декари ще се увеличават, прогнозира Танева.

Тя припомни, че миналия петък Управителният съвет на Фонд "Земеделие" е гласувал 4 милиона лева бюджет за нотифицирана държавна помощ за пострадалите, които ще бъдат обезщетявани при напълно пропаднали площи.

С цел мотивация на земеделския производител да застрахова, помощта е по-висока, когато площта е застрахована, каза още министър Танева. Според нея за съжаление все още има обаче проблеми по веригата, и от страна на земеделските производители няма интерес към застраховането.

Прогнозата за неблагоприятните събития е те да продължат до средата на месец юни. Когато приключим този сезон, ще направим рекапитулация на всички площи и ще бъде финализирана процедурата за обезщетяване, посочи Танева. Тя обърна внимание на факта, че от всички протоколирани 72 000 декара пропаднали площи, само 900 декара са в райони с противоградна защита.

В Хасково Десислава Танева откри нов команден пункт в Регионалната дирекция за борба с градушките, който ще управлява действията на 27 ракетни площадки. След въвеждането в експлоатация системата, в която са инвестирани над 1 млн. лева, в област Хасково ще бъдат защитени 1,1 млн. декара обработваеми площи, подчерта Танева. По нейни думи характерното за региона е, че над 20 процента от тях са трайни насаждения и зеленчуци, а градоносните процеси са много чести.

Танева подчерта, че след 1989 година за пръв път преди малко повече от 3 години е стартирал проект за обновяване и разширяване на обхвата на противоградната защита в България, която покрива 11,5 милиона декара площи, а те ще станат почти 14 милиона декара с присъединените с днешна дата. Министърът отбеляза, че разговорите за споделената финансова отговорност със земеделския сектор още не са финализирани, но през тези години държавата е инвестирала близо 13 милиона лева за разширяване на обхвата на противоградната защита.

Служители от командния център в Хасково демонстрираха работата на системата като алармираха, че радарното наблюдение вещае още тази привечер опасност от градоносни облаци и задействане на защитата. След това министър Танева разгледа и площадка за изстрелване на ракети край близкото село Войводово.