Има ден в годината, в който всички си разменяме подаръци. Има ден, в който си даваме взаимно прошка. Има ден, в който просто даряваме. "Щедрият вторник" или #GivingTuesday е денят, в който празнуваме щедростта и човечността.

"Щедрият вторник" е нов празник на благотворителността, който възниква в отговор на "черния петък", широко и печално известен, и на "кибер понеделника", който беше вчера. 

"Днес е ден, който отбелязва другата страна на монетата - за ресурсите, за парите, за нашето време, което можем да вложим в нещо по-добро и да го отпразнуваме. Най-отявлените оптимисти казват, че след като са платили по-евтино през "черния петък" и сте спестили от отстъпки, може би е добре да ги вложите тези отстъпки в благотворителност", каза изпълнителният директор на Фондация "BCause" Елица Баракова пред БНР.

Повече от 100 държави отбелязват днешния "щедър вторник".

На днешния ден онлайн дарителските кампании са отворени и хората успяват да съберат милиони, които влагат за благотворителност.

"Карат всички тези пари не да стоят в гардеробите, а да помогнат на човек, да променят живота му, да дадат образование или култура на дете или младежи", разказа Баракова.

В България този символичен ден също набира популярност. Днес се отварят двете платформи - DMS и BG, за добри каузи.

"Осем дарителски кампании се състезават за дарителски интерес. Вярваме, че и в България, макар и с по-бавни стъпки, се увеличава използването на технологиите и онлайн дарителството за подкрепа. Призоваваме хората да изберат добра кауза. Ако не намерите вашата кауза, просто я създайте вие", апелира Баракова.

По думите й, "щедрият вторник" плавно ни вкарва в коледния сезон на благотворителност и на отваряне на сърцата за другите.