Човешката цивилизация може да изчезне до 2050 г., показва ново проучване на австралийски учени. Според Националния център за възстановяване на климата в Мелбърн, ако съвременното общество продължи да бъде зависимо от емисиите парникови газове, до 30 години ще преминем критичната точка, след която няма връщане назад.

"Много мрачен сценарий, въпреки че се увеличават парниковите газове в атмосферата. След XIX век глобалната температура на цялата планета е над 1 градус. Ако по-възрастните не обърнем по-голямо внимание на природата, то животът на младите би станал по-труден", коментира в ефира на "Събуди се" проф. Христо Пимпирев за проучването на австралийските учени.

Ръководителят на фондация "Клийнтех България" Марияна Хамънова обясни, че тенденциите за възможен апокалипсис са прекалено засилени. "Обществото трябва да се замисли за последствията върху природата и околната среда. Има научни резултати, които показват, че нещата вървят към глобално затопляне и трябва да се вземат мерки, с които да се лимитира това въздействие", каза Хамънова. И допълни, че урбанизацията продължава да се развива, а са ни нужни методи, чрез които този процес да спре.