Иранският лекар, който от 2013 г. ръководи болницата в Исперих, но нямаше българско гражданско, от днес официално вече има документ за такова. Правосъдният министър Десислава Ахладова връчи документа на д-р Абдулах Заргар на официална церемония в присъствието на журналисти. 

На 5 февруари вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указ за придобиване на българско гражданство от д-р Заргар, който живее и работи в България от 17 години. Той идва да живее тук през 2004 г., като първоначално работи в университетската болница "Света Марина" във Варна, а от 2013 г. ръководи болницата в Исперих. 

Опитът на лекаря да получи български паспорт се проваля заради присъда за недекларирани пари при влизането му у нас. Но заради промени в Закона за публичните предприятия, според които чужд гражданин не може да ги ръководи, той трябваше да бъде отстранен от длъжност. Жителите на Исперих обаче инициираха подписка с настояване той да остане начело на здравното заведение, което при негово ръководство е спасено от закриване и вече едно от водещите в региона. 

След излъчването на телевизионен репортаж, от Министерството на правосъдието внесоха в президентската институция предложение за издаване на указ за придобиване на гражданство от д-р Абдулах Заргар. Така се стигна до развръзката, след като вицепрезидентът Илияна Йотова издаде съответния указ.  

"Решението за предоставяне на гражданство на лицето е взето след запознаване на вицепрезидента с направеното на 29 януари 2021 г. предложение от министъра на правосъдието и доклад на Комисията по българско гражданство", съобщиха в петък от президентската институция.