"Към настоящия момент отчитаме изключително положителни данни, като резултат от въведените противоепидемични мерки. В момента броят на излекуваните е два пъти по-голям от броя на заразените" - това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг за разпространението на коронавируса. Той обаче заяви, че ограниченията няма да бъдат отменени засега.

За първи път три области спадат под границата от 120 на 100 000 заразени - Кърджали, Разград и Габрово. Така те са и областите с най-малко заразени в момента, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Най-висока в момента е заболеваемостта в областите Враца, Русе и Варна.

Страната ни остава на 24-то място по заболеваемост, на 5-то на Балканския полуостров и на 3-то по смъртност в ЕС, уточни той.  

"Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година за учениците до 4 клас. Предстои в понеделник среща с образователния министър, на която детайлно да разгледаме възможностите за другите ученици - до 12 клас", обясни проф. Ангелов.

"От доставянето на ваксините в България са ваксинирани 7900 души. Организацията е много добра и към момента нямаме информация за странични явления от ваксината. Този месец чакаме още 35 хил. дози ваксина, а другия - 100 хил.", обяви пък председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna. Страната ни е поръчала 500 хиляди дози от нея, които ще бъдат за 250 хиляди граждани. Първата индикативна доставка е планирана за 11 януари, когато ще пристигнат 2 хиляди дози, допълни здравният министър. На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията. 

Все още сме далече от масовата ваксинация, а когато се доближим до нея, ще има ясни отговори, каза Ангелов. По думите му има готовност съвсем скоро да започне ваксинирането на ползвателите на домовете за възрастни хора, като най-напред ще се имунизират хората в домове, в които не е имало заболели.

Здравният министър увери, че ще съдейства на прокуратурата в разследването за незаконна търговия с кръвна плазма.

След вчерашното нарушение на мерките с мъжкото хоро на Богоявление, за което кметът на Калофер ще бъде глобен, днес беше обявено, че кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде отменен. Кметът на града е провел среща със здравните власти, за да обсъдят как обичаят да се проведе, без да се застрашава здравето на обществото.

По този повод, както и свиканите от президента консултации с медици за датата на изборите и критиката, че не вижда здравните власти да са готови, Ангелов заяви още, че не е време нито за правене на политика, нито за празници.

Снимка: БТА

"Ситуацията в днешно време изисква малко по-различен тип действия. Заиграване с политиката, опирайки се на български обичаи и традиции, в момента е нелепо, защото всичко това погазва здравето на българите. Такава пандемия се случва веднъж на 100 години. Всеки решава с какво иска да остане в историята - дали със спасените човешки животи и мисъл за медиците, или с преследване на политическите си амбиции. Не е време за правене на политика, нито за празници. Най-важното е да преведем българския народ през тази криза и да запазим живота на българските граждани", каза министърът. 

Колкото по-близо до предстоящите избори издадем плана за действие при избори в условията на пандемия, толкова по-актуален ще бъде той, допълни министър Ангелов.

Малко след обявяването на данните, на брифинга изненадващо се появи премиерът Бойко Борисов.

"За радост имаме изключително компетентен щаб и мерките, които прилагаме, са най-меките и най-щадящи психиката на хората. А в същото време дадоха на огромна част от бизнеса да работи", той.

И отново влезе в задочна полемика с президента за датата на изборите, които той първо обяви, че насрочва за 28 март, но сега заяви, че датата може да е друга и ще издаде указ за това до края на януари.

"Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза за 28 март. То за времето не може да се даде прогноза... Няма медицински специалист в света, който да излезе и да каже - на 28 март пандемията ще е подминала или ще е в пик, такъв в света няма", коментира Борисов.