Наблюдава се трайна тенденция на повишаване на броя на излекуваните. Те почти наближават 1000 души за денонощие, а за една седмица броят им е близо 5000 души в цялата страна. Като процент на заетост на леглата с пациенти с коронавирусна инфекция на национално ниво картината е следната - 40 процента заетост на леглата за неусложнени случаи и 23 процента заетост на леглата в интензивни сектори. Това заяви на редовния седмичен брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че тези цифри са са динамични, защото тече процес на реорганизация на цялата система за справяне с коронавирусната инфекция. В областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен е на-високият процент на заетост на болнични легла за лечение на COVID-19.

По думите на здравния министър, България се намира на едно от средните места в ЕС по заболяемост, вчера на 16-то място на 14-дневна база.

"По отношение на регистрираните смъртни случаи с Covid-19 към 11 (ноември - б.р.) 14-дневната смъртност в страната е 9,86 на 100 000, което определя седмото място на страната сред държавите в ЕС. Смъртността показва нивото на организация на системата на здравеопазването и възможността ѝ да се справи с тази криза. Пред България по смъртност са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Испания и Франция са съизмерими с нашата смъртност", посочи Ангелов.

Здравният министър съобщи, че се закрива координационният център в Инфекциозна болница в София, тъй като той е изиграл своята роля. През последната седмица в спешните отделения на столичните болници, които лекуват пациенти с коронавирусна инфекция, са раздадени радиостанции. 

"Всяка болница има своя честота. Когато линейка тръгва към лечебното заведение с пациент с Covid-19, по тази радиостанция се осъществява контакт между централата на Спешна помощ и болницата", обясни проф. Костадин Ангелов. 

По думите му общият брой на медицинския персонал с положителен тест за коронавирус е 3459, а активните случаи са 1802, от тях 1672 са на домашно лечение. В интензивен сектор са 9 медици. 22-ма медицински специалисти са починали досега, от които 17 лекари. 

"Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболяването в страната. Тъй като има известна доза неразбиране да обясня за училищата - там, където има над 15 процента заболеваемост от всички ученици със симптоми на Covid-19 се извеждат в електронна среда на обучение. Това е рамката за цялата страна. Отделно медицинските щабове по области и общини имат възможност да изведат децата в онлайн обучение т.е да вземат по-сериозни мерки. Имаме добра координация с общинските и областни щабове и където има области, където контролът на заболяването е поставен под заплаха и не е толкова добър, се налагат и допълнителни мерки", каза още здравният министър. 

Обмисля се вариант за промяна на "зеления коридор" за пазаруване за възрастните хора в зависимост от разпространението на болестта. С малките населени места, в които по-късно се доставят хранителните продукти, ще бъде решено допълнително.

Проф. Ангелов призова отново хората да не се презапасяват с лекарства и да не се самолекуват, защото това може да доведе до тежки последици за цялото общество.

На свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна по повод коментари в социалните мрежи за възможни лечения на Covid-19, че "нито хидроксихлорохинът, нито ремдесивирът, нито реконвалесцентната плазма са специфични препарати за лечение на това заболяване".

"Те имат своето място, когато лекарят реши, особено това важи за плазмата, защото не всеки преболедувал може да я даде, нито всеки болен да я получи", подчерта доц. Кунчев.