Община Кюстендил има намерение да присъди посмъртно званието "почетен гражданин" на 54-годишния Румен Архипов.

Вчера шофьорът на училищния автобус получи инфаркт зад волана, но в последния миг от живота си успя да спаси живота на 13 деца, които прибирал към домовете им. Днес семейството му го изпраща в последния му път.

Инцидентът се случва в кюстендилското село Слокощица. Шофьорът усеща, че му става лошо и за да омекоти удара се блъска в ограда на къща. В нея живее баща на едно от децата, пътували в автобуса. Той оказва и първа помощ на шофьора.

"Бях в двора на къщата и чух силен удар, видях, че до оградата на къщата е паркиран автобуса с деца от Природо-математическата гимназия в Кюстендил, в него беше и дъщеря ми. Шофьорът беше полегнал на другата седалка, беше му станало лошо. Изведох децата и започнах оказване на Първа медицинска помощ. Пристигнаха две линейки и екип на полицията", заяви родителят Румен Костадинов пред bTV.

Детето на кмета на с. Слокощица също се намира в автобуса. Той заяви, че наклонът на улицата е над 30 градуса и е можело да стане голям инцидент.

"В деня след катастрофата, част от децата бяха в шок, други въобще не бяха разбрали - толкова добре се е справил шофьора в последните си минути. Ние направихме среща с психолог с всяко едно от децата. Те са възстановени, добре са, благодарение на геройството на чичо Румен", заяви директорът на ПМГ Екатерина Паскалева.

По закон децата трябва да са придружавани от възрастен.

"Педагогът, който е трябвало да придружава учениците до село Слокощица, не е бил в автобуса, за съжаление", заяви Радостина Новакова, началник на РУ- Кюстендил. Директорът ще накаже за отсъствието служителя си, а инспекторатът прави своя проверка.