Преди дни Окръжният съд пусна 27-годишния Иван Янакиев от ареста срещу гаранция от 3000 лева, предаде bTV.
 
Прокуратурата поиска домашен арест с мотива, че той може да извърши и друго престъпление. Според съдията по делото обаче това би било равносилно на задържане под стража, а престоят му в ареста не може да надвиши 2 месеца. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Янакиев е с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Автотехническата експертиза е категорична, че той е шофирал "Хамър"-а си с минимум 72 километра в час в момента на удара, причинил смъртта на 70-годишния Никола Лазаров.

Срещу Янакиев има и висящо дело за шофиране под въздействие на наркотици, както и множество санкции за нарушения на пътя.

Справедливостта победи, законът надделя над байганьовщината и улицата, коментира адвокатът на Янакиев Христо Мишев, цитиран от местния сайт "Трафикнюз".

Един от синовете на убития - Еленко, пък коментира:

"Какво да направим, това е законът, доволни сме, все пак съдът прилага закона. Но най-голяма вина има майката на момчето, защото "Хамър"-ът е на нейно име, тя му е позволила отново да се качи в него, въпреки че това му е второ дело".

Майката Дора обаче се обърна към журналистите с думите, че насаждат омраза срещу сина й и пишат глупости - че бил дрогиран по време на инцидента, а експертиза показала, че в кръвта му няма наркотици.

"На всеки може да се случи, имайте предвид, че и пешеходецът е виновен, защото там е имало метално ограждение", каза още жената.

Съдът започна работа с два часа закъснение заради сигнал за бомба, който се оказа фалшив.