38-годишната шивачка от петричкото село Старчево Ана Азова е майката, която изостави новороденото си бебе пред лекарски кабинет в поликлиниката в Петрич. Жената бе задържана вчера, след като три дни полицията издирва родителите на бебето.

Азова живее с родителите си и 14-годишния си син в Старчево. Именно момчето е единственият човек, който видял новороденото. Ана обаче обяснила на сина си, че бебето е на нейна приятелка, която има проблеми, затова трябва да го заведе при социалните.

Майката на 38-годишната жена пък отрича да е знаела, че дъщеря й е бременна. Същото казват и съседите на семейството, които обясняват, че Ана е пълничка и затова бременността не й личала. Записите от две камери в поликлиниката обаче довели криминалистите до Азова. Майката е била разпитвана няколко часа вчера. Тя обяснила, че е родила в банята, а изоставила детето си не от безпаричие, а от срам. Ана Азова е разведена и има приятел, но тепърва ще се изяснява дали той е баща на новороденото момиченце.

Изоставеното бебе ще бъде настанено в приемно семейство. То е в добро здравословно състояние и не е нужно да остане повече в болница. Това обясни за bTV Елеонора Сливкова, директор на Дирекция „Социално Подпомагане” в Сандански. Тя благодари на лекарите, които са се грижили за него.

„Сезирахме всички отговорни институции, за да може всеки да свърши онова, което трябва. Най-важното за нас е да имаме идея и визия какво ще стане, когато детето няма да бъде повече в болница. За тази цел сме уведомили екипа по приемна грижа, описвайки профила на детето и нуждите, които има. Колегите ще издирят най-доброто за него приемно семейство, като ще се постараем то да бъде в нашия район”, поясни Сливкова.

По думите й, докато не приключат следствените действия и не стане ясно дали ще бъде повдигнато обвинение на майката и какво ще бъде то, дотогава не може да се говори за трайна мярка.

„След като се установи кои са родителите, ще бъде направена оценка на родителския капацитет и ще се прецени тази ли е подходящата мярка към момента”, обясни още Елеонора Сливкова.