Общо шестима души са пострадали при инцидента с болничен асансьор във Варна, станал около 14.30 часа. Те веднага са били отведени за преглед в Шоковата зала в болницата. Това каза на извънреден брифинг директорът на МБАЛ "Св. Анна" д-р Красимир Петров, цитиран от "Фокус".

Четирима от пострадалите са с леки контузии. Една жена на 45 години е с пукнат прешлен, но е отказала хоспитализация. Най-сериозно е пострадала жена на 52 години, която е с изкълчени коленни стави. Тя е настанена за лечение в болницата.

Инцидентът стана около 14 часа днес.

Снимка: Булфото

По думите на д-р Петров, в асансьора са се качили осем души, при указания съоръжението да се ползва максимум от петима. Две жени са пациенти на Клиниката по неврохирургия, а останалите са придружители.

Асансьорът е въведен в експлоатация през 1979 година, но е бил изряден и редовно се обслужва от сервизен техник. Последният сертификат от фирмата, която извършва техническа поддръжка, е издаден през месец май и е с валидност от една година.

В момента текат експертизи, които ще изяснят причината за инцидента, посочи Петров. По първоначални данни обаче случилото се дължи на претоварването на съоръжението, в резултат на което се чупи част от подемното устройство.

Снимка: Булфото

Асансьорът е потеглил с пътниците от първия етаж в стария блок на болницата. Изминавайки 6-7 метра той пропада обратно - малко под нивото на първия етаж. Служители на болницата успяват да извадят седем от пътниците. В този момент асансьорът потегля рязко нагоре към последния четвърти етаж с една жена вътре.

Директорът на лечебното заведение увери, че своевременно са извикани екипи на пожарната и гражданска защита, както и всички компетентни институции.

В момента асансьорът е спрян и не се ползва. В сградата е създадена организация и се ползва друг асансьор, за да не се пречи на нормалния ритъм на работа на клиниките.

Снимка: Булфото

Образувано е досъдебно производство заради пропадане на асансьор в МБАЛ "Света Анна".