Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви днес ден на траур в памет на Венера Аръчкова, председател на Общинския съвет, която почина внезапно вчера на 60-годишна възраст, съобщи общинският пресцентър.

Националните и общински знамена на общинските сгради са свалени наполовина. Отменят се всички развлекателни мероприятия и спортни състезания в траурния ден.

"Напусна ни прекрасен и всеотдаен човек, общественик и професионалист, оставил неизлечим спомен за доброта, почтеност и човечност", написа кметът Николай Мелемов в социалните мрежи.

Венера Аръчкова е родена на 9 октомври 1962 г. Тя е бакалавър по "Счетоводство и контрол" и магистър със специалност "Финансов мениджмънт". Един мандат имаше като общински съветник. От 2011 г. до 2015 г. беше директор на дирекция "ФСДБ" в община Смолян. През 2015 г. получи наградата за финансист-новатор от колегите й общински финансисти в цялата страна. От 2015 г. до 2019 г. беше зам.-кмет на Смолян с ресор финанси, след което бе избрана за председател на Общинския съвет в Смолян.

"Венера Аръчкова не жалеше сили и енергия, за да работи в полза на хората от община Смолян", посочва Николай Мелемов.

 Погребението е днес от 14 часа в Гробищния парк в село Чокманово.