Д-р Марияна Симеонова е депозирала оставката си като директор на Изпълнителната агенция по трансплантации /ИАТ/. Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие.

В близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова остава на поста.

Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. На финален етап са разговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза.

Припомняме, че д-р Марияна Симеонова веднъж подаде оставка - през месец юни, но министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не я прие. Пациентски организации пък излязоха на протест пред МЗ в нейна подкрепа. Тогава д-р Марияна Симеонова обяви, че се оттегля от поста.

Протест на трансплантирани пациенти се проведе под мотото "Здравен емигрант 2". Мнозина експерти определят д-р Симеонова като изключително качествен човек, който е свършил много добра работа и благодарение на който са живи пациентите с трансплантиран бял дроб.