Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Единият пациент загива по време на стартирането на хемодиализата, а другият е починал на следващия ден - бил е по-възрастният пациент и с тежка коронавирусна инфекция. Двамата са били значителни увредени. Аз мога да предприема единствено дисциплинарно производство, но това едва ли ще върне нещата назад. Това заяви на брифинг директорът на пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Карен Джамбазов относно видеоклипа с пациенти, чакащи около 40 минути за настаняване пред входа на едно от отделенията на болницата.

По думите му, веднага, след като ръководството на лечебното заведение е информирано за случая е назначена проверка, която се извършва от комисия.

"За нас е много важно да разберем какви са причините за тези логистични проблеми. Проверката все още не е напълно приключила, но ще ви дам данни само за това, което е ясно", добави проф. Джамбазов.

Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" обяви, че леглата в Инфекциозната клиника са се оказали недостатъчни, затова в Клиниката по токсикология са разкрити около 35 легла и така общият брой за външни пациенти с коронавирусна инфекция са станали 141 обикновени и 20 интензивни. Персоналът на новата структура обаче е бил предупреден за прехвърлянето на пациенти.

"В деня на инцидента са приети 6 пациенти. Трима са настанени, а другите трима са били във втория крус на линейката. Първият пациент е бил качен на третия етаж, а останалите двама са останали да изчакат. Практически са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило по-късно. Пациентът на кислород е стоял вътре в линейката, а само последните 10 минути е бил на стълбите, според думите на шофьора. Чакал е от третия етаж да слязат и да го вземат на ръце, понеже там няма асансьор. Няма данни да е свършил кислородът. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията", обясни проф. Карен Джамбазов.

Той разкри, че след разкриването на отделението 2/3 от персонала е напуснал. Това е довело до недостиг на кадрите.

"Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Един от пациентите е бил с бъбречна недостатъчност и на хемодиализа. Доколкото знам, дълго време не е бил на хемодиализа. За това е приведен именно към това отделение. Доколкото знам е починал в момент, когато е започнала хемодиализата от внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на следващата сутрин. И двамата пациенти са били значително увредени и с COVID инфекция", обясни шефът на УМБАЛ "Свети Георги".

По думите му, в крайна сметка всички обяснения, които ръководството получи, ще бъдат дадени на прокуратурата. Към момента не може да се установи защо медиците са се забавили над 30 минути с приемането на пациентите.

"Всеки ден нещата се променят. Ако се стигне до ново напускане на служители, ще прибегнем до практиката да командироваме служители от други структури на болницата", обясни Джамбазов.

"Няма практика пациентите да бъдат върнати. Клиниката е почти пълна, има едно свободно легло. Най-леките случаи се качват на третия етаж. Нещастен случай е според мен, защото всички лекари са работили към момента с тежко болни. Как точно и защо се е скъсала връзка в информацията, не мога да отговоря. Аз го наричам нещастно съвпадение на факти", заяви директорът на Клиниката по токсикологията.