Загиналият в Стара планина 26-годишен лекар Марио Шкодрев е подценил условията в планината и надценил собствените си възможности. Това е мнението на директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев, цитиран от bTV.

"Знам, че е направил грешка, като е тръгнал много късно - около 16 ч. в понеделник, по маршрут, който трае между 3 и 4 часа в зависимост от атмосферните условия. Въпреки предупрежденията на хижаря на хижа "Добрила", той си е предприел това, което си е наумил. Според нас не е имал шанс и още първата нощ и сутрин се е случило всичко", посочи Нешев.

Над 30 планински спасители търсиха младия лекар два дни в планината по билото между хижа "Добрила" и хижа "Амбарица", при видимост до 40 метра и бурен вятър. Последният контакт с д-р Шкодров бил около 19 часа на 10 декември. Вчера следобяд спасителите го откриха мъртъв.

По думите на директора на ПСС през цялото време на акцията във високите части на планината температурите са били доста под нулата, със силен вятър и гъста мъгла, а от северната страна снежната покривка е 30-50 см.

Емил Нешев допълни, че това е била една от най-тежките акции за спасителните през този сезон, с много неясни моменти, малко информация и тежки условия в планината.

"Сигналът постъпи при нас в 19:30 ч. в понеделник. Единствената информация, която имахме, беше, че момчето е тръгнало неизяснено точно откъде в началото в посока хижа "Амбарица". Постепенно успяхме да съберем повече информация, включително и чрез мобилните оператори. Когато ни подадоха сигнала, че той бедства в планината, на практика имаше един контакт с него около 22:30 ч. чрез 112. При много лоша връзка успяхме да разберем само, че е добре, че не мръзне и не е мокър. Дадохме му съвет какво да прави, след което връзката прекъсна и така и не получихме повече възможността да говорим с него", разказа Нешев.

Във вторник по обяд спасителите получили информация, че всъщност д-р Шкодров е тръгнал от хижа "Добрила", което било изненада за тях, защото по първоначални данни лекарят тръгнал от Карлово, през хижа "Хубавец".

"Това ни насочи в друга посока. Междувременно получихме информация и от мобилните оператори къде последно е засичан телефонът му. Така насочихме усилията си в нов район, който на практика ни доведе до намирането на тялото му", каза още директорът на Спасителната служба.

"Това, което ни забави и затрудни беше, че от една страна, имахме информация, че се намира от северната страна на билото, от друга страна, последният му sms до хижарката показваше, че е бил от южната страна на билото. Наложи се да разделим екипите - едните от юг, другите - от север, което до голяма степен забави операцията", отбеляза Нешев.