България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-голямо неравенство в доходите, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. През 2017 г. 20% от населението с най-високи доходи са получили 8,2 пъти повече от 20% от населението с най-ниски доходи, показват данните. През 2018 г. разликата намалява до 7,66 пъти, като страната ни остава първа по този показател. През 2017 г. средното за ЕС съотношение е 5,2. В Чехия и Словения е отчетена най-малка разлика - по 3,4 пъти. Следва Финландия - 3,5 пъти, Словакия - също 3,5 пъти, и Белгия - 3,8 пъти.

По този повод председателят на синдикалната организация КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира  пред телевизия "Bulgaria on air", че българите сме с най-ниските доходи, защото това е политическа грешка от 90-те години, когато страната ни се рекламираше пред инвеститори с това, че тук за малко пари могат да се намерят добри специалисти.

"Ние така я подкарахме. Тази парадигма продължи да властва, беше оръжие на редица политици. Хубаво е да припомним, че дори в социализма българите имаха най-ниски доходи в социалистическия лагер. Още тогава сме имали пропуснати неща", обясни той.

По думите му няма как да имаш добри работници с ниски заплати у нас, при положение, че вече сме в отворен пазар на труда и много качествени и подготвени хора могат да отидат на различни места, за да видят как се заплаща техният труд там.

Манолов беше категоричен още, че не трябва толкова много да възхваляваме западните общества, защото има неща и у нас, които са по-добри от тези в Западна Европа.

"Пазарът на труда ни от правна гледна точка е много по-подреден от тези в Западна Европа", даде пример синдикалистът.

Той коментира още, че изоставането ни в заплатите е най-вече заради пропуснатото време и липсата на интегрална политика, която се прави на парче.