Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от коронавируса у нас до този момент. Това каза проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, цитиран от БНР.

Той посочи, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за Covid-19, определени от РЗИ.

"За тестовете, които ще бъдат определяни, свързани с епидемичната обстановка, са отделени 6 млн. лева. Това ще е средно по 2200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК", добави той.

С около 25% е бил намален обемът на дейността на болниците през изминалия месец, а за този месец се очаква спадът в обема да е около 30%.

Проф. Салчев допълни, че приходите от здравни вноски не показват намаление за последните два месеца. "В разходите се движим в нормите, определени в Закона за бюджета", добави шефът на Касата.

По думите на проф. Петко Салчев досега никой не е благодарил на министъра на здравеопазването и на неговия екип, че успяха в тази ситуация да предприемат необходимите мерки, за да защитят здравето на хората.

"Не можем да занулим заболяването. В течение на времето болните с коронавируса ще се появяват и ще изчезват. Пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система, не се очаква", завършва Салчев.